Zijn winterbanden nu wel of niet nuttig

winterbanden-verplicht

Over winterbanden zijn keer op keer de meningen verdeeld. De een noemt ze onmisbaar, de volgens de ander heeft een winterband weinig effect bij een Nederlandse kwakkelwinter.

Hoeveel dagen ligt er eigenlijk sneeuw?

Gemiddeld heeft een Nederlandse winter geen dertig dagen sneeuw. Toevallig is er de laatste paar jaar meer sneeuw dan anders. De winter van 2010 is een uitschieter: 43 sneeuwdagen. Daar staat tegenover dat 1990 slechts één sneeuwdag telt. Met zo’n uitzonderlijk zachte winter is het inderdaad de vraag of winterbanden wel nuttig zijn. Maar eerlijk is eerlijk: als er sneeuw ligt, heb je nu eenmaal meer grip, je kunt beter remmen en beter sturen. Nu weet je natuurlijk nooit van tevoren hoeveel dagen het wegdek glad zal zijn in de winter, dus wachten tot er sneeuw ligt is niet aan te raden. Dan zou je wel eens te laat kunnen zijn. Bovendien, als iedereen tegelijk banden laat verwisselen, is het voor de bandenleveranciers niet bij te benen.

Winterbanden winnen terrein

Wellicht is de naamsverandering van sneeuwbanden naar winterbanden een commerciële zet geweest, sneeuw is er immers niet erg vaak. Winterbanden hebben vooral effect bij temperaturen onder nul en sneeuwval. De Nederlandse winters hebben vooral herfstachtige regendagen. Bij een nat wegdek zijn zomerbanden veiliger, dus geef critici eens ongelijk. Daarentegen laten bandenservicebedrijven weten dat sinds begin november steeds meer mensen de banden wisselen, er wordt zelfs over topdrukte gepraat. Daarmee kun je stellen dat winterbanden wel degelijk terrein winnen.

Wel verplicht in veel andere landen

Nog een nadeel van winterbanden is dat onderzoek heeft aangetoond dat bestuurders van voertuigen met winterbanden harder rijden dan bestuurders van voertuigen met gewone autobanden. Immers, met winterbanden merkt de bestuurder nauwelijks dat het glad is en waant hij zich veilig. Voordeel van winterbanden is natuurlijk dat je ze alvast hebt als je naar het buitenland gaat, bijvoorbeeld op wintersport, in veel landen zijn ze namelijk verplicht. Maar of een verplichting voor Nederland ooit nodig is, dat is nog maar de vraag.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl