Mag je met een beschadigd rijbewijs gaan rijden? Een persoonlijk onderzoek

rijbewijs

Als oprichter van Autogids24.nl kom ik vaak in aanraking met diverse vragen rondom auto’s en rijbewijzen. Een van de vragen die mij onlangs bereikte was: “Mag je met een beschadigd rijbewijs gaan rijden?”. Op het eerste gezicht lijkt het een eenvoudige vraag, maar er schuilt meer achter dan je zou denken. Daarom besloot ik dit eens te onderzoeken om eens en voor altijd een duidelijk antwoord te geven.

Wat betekent ‘beschadigd’?

Eerst moeten we definiëren wat we bedoelen met ‘beschadigd’. Een hoekje dat licht gekreukeld is? Een diepe kras over je foto? Of is je rijbewijs doormidden gebroken? De ernst van de beschadiging speelt een rol in het antwoord en of je rijbewijs nog legaal is om mee te rijden.

Wat zegt de Nederlandse wet?

Volgens de Nederlandse wetgeving moet een rijbewijs leesbaar zijn om als geldig te worden beschouwd. Als je rijbewijs dusdanig beschadigd is dat persoonlijke gegevens of beveiligingskenmerken niet meer goed leesbaar of zichtbaar zijn, kan het als ongeldig worden beschouwd (Rijksoverheid, 2023). Dit betekent dat je in zo’n geval technisch gezien zonder geldig rijbewijs rijdt. Dit kan je naast een flinke boete ook veel grotere problemen veroorzaken.

Praktijkervaringen

Uit mijn persoonlijke ervaring weet ik dat kleine beschadigingen meestal geen probleem vormen. Hij had een rijbewijs die nog net leesbaar was en kwam gelukkig weg met een waarschuwing. Maar als de foto of essentiële informatie niet meer duidelijk zichtbaar was had hij een probleem werd er tegen hem gezegd. Geadviseerd werd om toch een nieuw rijbewijs aan te vragen om eventuele problemen later te voorkomen.

Welke consequenties heeft het hebben van een beschadigd rijbewijs?

Rijden met een ongeldig of beschadigd rijbewijs kan in eerste instantie leiden tot een boete, maar kan voor grotere ellende zorgen. Mocht je betrokken raken bij een ongeluk en je hebt geen geldig rijbewijs, dan kan dit ook gevolgen hebben voor je verzekering. De schade die je veroorzaakt bij de tegenpartij wordt dan nog wel vergoed, maar de verzekeraar kan de kosten dan eventueel wel op jou verhalen (Radar, 2022). Dit kan voor erg veel geldproblemen zorgen.

Mijn advies

Hoewel een klein krasje of kreukel waarschijnlijk geen probleem is, geldt: bij twijfel, altijd vervangen. Het is beter om een paar euro te investeren in een nieuw rijbewijs dan het risico te lopen op een boete of problemen met je verzekering. Zorg dus goed voor je rijbewijs, bewaar het op een veilige plek en vervang het als het beschadigd is.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl