Wat kost een eigen auto per maand met laag gebruik?

beste-autoverzekering

Heb jij al een eigen auto of ben je op dit moment op zoek naar een auto? Dan zit je waarschijnlijk al na te denken over de kosten. Hoeveel kost een auto en wat kost het hebben van een auto per maand? De gemiddelde kosten per maand voor een auto verschillen per model, hoe vaak de auto gebruikt wordt, hoeveel kilometers je elke dag naar je werk rijdt, en nog veel meer. Soms heb je het geluk om een auto van de zaak te rijden. Sommige mensen willen juist een auto aanschaffen voor de luxe van het hebben van een auto of juist om de optie te hebben om ‘even’ de auto te pakken in plaats van de bus. Maar wat kost een eigen auto per maand met laag gebruik? 

Aanschafkosten en afschrijving

De aanschafprijs van een auto is slechts het begin. De waarde van een auto neemt af vanaf het moment dat je deze koopt, bekend als afschrijving. Voor een auto die weinig gebruikt wordt, kan de afschrijving een aanzienlijk deel van de maandelijkse kosten uitmaken. Het maakt namelijk niet uit hoe vaak je de auto gebruikt, het daalt nog steeds in waarde. Deze afschrijvingskosten kunnen variëren afhankelijk van het merk, model, en de leeftijd van de auto. Over het algemeen geldt: hoe duurder de auto, hoe hoger de maandelijkse afschrijvingskosten zullen zijn.

Verzekering

Een belangrijk onderdeel van de maandelijkse kosten van je auto is de autoverzekeringen. Zelfs als de auto niet regelmatig wordt gebruikt, zijn autoverzekeringen wettelijk verplicht. De kosten van deze verzekering hangen af van verschillende factoren zoals het type auto, de leeftijd van de bestuurder, en de dekkingsgraad. Sommige autoverzekeringen sluiten beter aan bij lager gebruik, wat mogelijk kan leiden tot lagere premies. Het is dan ook de moeite waard om hier goed naar te kijken.

Onderhoud en reparaties

Ook al gebruik je een auto weinig, onderhoud blijft belangrijk. Het is daarom ook belangrijk om je auto in goede staat te houden om op die manier dure reparaties te voorkomen. Kosten voor onderhoud en reparaties kunnen variëren afhankelijk van het type auto en de leeftijd. Een oudere auto kan bijvoorbeeld wat duurder uitvallen bij reparaties vanwege de oude onderdelen, onderdelen die niet op voorraad zijn of doordat oudere auto’s sneller reparaties nodig hebben. Het is belangrijk om rekening te houden met deze kosten, zelfs als je de auto minder vaak gebruikt. 

Brandstofgebruik

Brandstofkosten zijn direct gerelateerd aan hoeveel je rijdt. Bij laag gebruik zijn deze kosten aanzienlijk lager dan bij regelmatig gebruik. Het type auto heeft ook invloed op het brandstofverbruik; zuinigere auto’s zullen minder kosten met zich meebrengen. Een hybride auto verbruikt bijvoorbeeld een stuk minder brandstof dan een sportauto. Het is echter belangrijk om te onthouden dat, zelfs bij laag gebruik, de auto af en toe moet worden gereden om het in goede staat te houden, wat betekent dat er nog steeds enige brandstofkosten zullen zijn.

Overige kosten

Naast de bovengenoemde kosten zijn er nog andere uitgaven waarmee rekening gehouden moet worden. Denk hierbij aan wegenbelasting, parkeerkosten, en eventuele kosten voor pechhulpdiensten. Deze kosten kunnen oplopen, zelfs als de auto niet vaak wordt gebruikt. Het is belangrijk om deze kosten in je budget op te nemen om een realistisch beeld te krijgen van de totale maandelijkse uitgaven.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl