Wat is een bobine? Een korte uitleg

bobine

Wanneer je een auto koopt, ga je ervan uit dat je de auto een lange tijd kunt gebruiken. Het is een dure aankoop en je moet er bijvoorbeeld voor je werk van op aan kunnen. De auto brengt je waar je zijn moet en is een middel waardoor jij je werk beter kunt uitvoeren, bijvoorbeeld op het moment dat je vertegenwoordiger bent van een bedrijf en je veel onderweg bent naar klantafspraken. Om de auto werkend te houden, is er soms onderhoud aan de auto nodig. In deze blog lees je meer over een belangrijk onderdeel van je auto, de bobine. Je leest wat dit onderdeel inhoudt en wat je kunt doen op het moment dat de bobine kapotgaat.

Weet jij wat een bobine is?

De bobine is een onderdeel in je auto, wat ervoor zorgt dat er vonken in de bougies terecht komen. De bobine werkt op stroom en maakt het mogelijk dat de cilinders in de auto ontbrand worden, waardoor je de auto kunt starten. Het is een belangrijk onderdeel wat ervoor zorgt dat je de motor kunt laten lopen. Er worden lage spanningen omgezet in de bougiekabels, die ervoor zorgen dat er hoge spanning ontstaat, waardoor je de auto kunt gebruiken. Zoals je al kunt lezen, is de bobine een belangrijk onderdeel voor het dagelijkse gebruik van je auto. Bobine is een Frans woord en in het Nederlands vertaald betekent dit spoel. De spoel zorgt ervoor dat er stroom naar de motor wordt geladen.

Ga je dit onderdeel zelf vervangen of laat je dit door een professional doen?

De bobine helpt je om de auto te kunnen starten en de motor aan te zetten. Dit doet het onderdeel door lage spanning om te zetten in hoge spanning, zodat er vonken ontstaan en de motor gestart kan worden. Wanneer de bobine stuk is, kan er geen lage spanning meer omgezet worden in hoge spanning. En dat betekent dat je de motor van de auto niet meer kunt starten. Ben je handig en sleutel je weleens vaker aan je auto? Dan kun je tweedehands een nieuwe bobine op de kop tikken en het onderdeel zelfstandig vervangen.

Ben je niet zo technisch aangelegd en wil je vooral dat het onderdeel goed vervangen wordt? Dan kun je altijd een afspraak bij je garage inplannen, zodat er een professional naar kan kijken. De bobine kan de motor maken of breken, vandaar dat je er voorzichtig mee om dient te gaan.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl