De voor- en nadelen van private lease occasion

De voor- en nadelen van private lease occasion

Een private lease occasion betekent dat je in een tweedehands auto rijdt voor een vast bedrag per maand gedurende een bepaalde looptijd. Private lease neemt toe in populariteit, waarbij steeds meer mensen de keuze maken voor een private lease occasion. Daar zijn zowel voordelen en als nadelen aan verbonden en welke dat zijn, ontdek je hier.

Voordelen private lease occasion:

Ruim aanbod private lease occasions

De toenemende populariteit van private lease zorgt ervoor dat het aanbod met private lease occasions steeds groter wordt. Dat betekent dat je meer mogelijkheden hebt om rekening te houden met specifieke voorkeuren. Bijvoorbeeld met het merk auto, maar ook met het model en eventuele extra opties.

Korte leaseperiode mogelijk

Bij private lease occasion geldt dat het mogelijk is om voor een korte leaseperiode te kiezen. Je zit dan niet jarenlang aan een contract vast, maar rijdt bijvoorbeeld gedurende twaalf of achttien maanden in een jong gebruikte auto. Dat is uiteraard een voordeel van private lease occasion. Bovendien heb je na de korte looptijd weer de mogelijkheid om een nieuw contract aan te gaan en in een andere tweedehandse auto te gaan rijden.

Alleen kosten voor brandstof

Bij private lease occasion profiteer je net als bij het rijden in een nieuwe private lease auto van het voordeel dat je alleen kosten voor brandstof betaalt. De kosten voor wegenbelasting, verzekeringen, APK, onderhoud en reparaties zit allemaal bij het vaste maandelijkse leasebedrag inbegrepen. Je bent wel zelf verantwoordelijk voor eventuele parkeerkosten en bezoekjes aan de wasstraat. Bij tweedehands private lease kom je overigens ook in aanmerking voor pechhulp. Dus als je ergens stil komt te staan met je occasion dan zijn er hulptroepen in te roepen en krijg je veelal vervangend vervoer aangeboden.

Tekenen en al snel wegrijden

Een groot voordeel van private lease occasion is dat je niet lang hoeft te wachten om in de tweedehandse auto weg te rijden. Het is nog net niet tekenen en wegrijden, maar het komt er dicht bij in de buurt. Lease occasions staan namelijk al klaar en hoeven niet meer op levering te wachten, zoals bij nieuwe lease auto’s met wachttijden het geval kan zijn. Als je dus op korte termijn een auto nodig hebt dan is private lease occasion een uitstekende keuze.

Rijden in een jong gebruikte auto

Bij private lease occasions is er sprake van tweedehands wagens die te boek staan als jong gebruikte auto’s. Dat betekent dat je in een representatieve tweedehands auto kan rijden die bovendien vaak met veel extra opties rijk is uitgerust. Je betaalt bovendien vaak geen meerprijs voor de al aanwezige extra opties. De occasions die voor lease in aanmerking komen, zien er netjes uit en hebben bovendien vaak een lage kilometerstand. Dat is uiteraard een extra voordeel.

Nadelen private lease occasion:

Minder keus bij speciale wensen

Een van de nadelen van een private lease occasion is dat de keuze net even wat beperkter is als je speciale wensen hebt. Het aanbod met tweedehands private lease auto’s mag dan wel steeds verder toenemen, het is niet altijd zo dat net die ene auto helemaal perfect aan jouw wensen tegemoetkomt. Bijvoorbeeld als je wensen hebt met betrekking tot een aparte kleur of als je elektrisch of in een automaat wilt rijden. Bovendien is de keuze voor extra opties eveneens beperkt, omdat het om een occasion gaat. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanwezigheid van een bepaald navigatiesysteem. 

Mogelijk vaker onderhoud

Private lease occasions zijn uiteraard goed onderhouden. Toch is het een mogelijk nadeel dat je te maken krijgt met meer onderhoudsmomenten of eventuele reparaties. Dat betekent in de praktijk dat de mogelijkheid bestaat dat de private lease occasion vaker bij de garage komt te staan. Overigens hoeft dit niet zo te zijn, maar de kans daarop is groter dan wanneer je in een spiksplinternieuwe lease auto rijdt. Mocht het wel zo zijn dan levert dit nadeel misschien wat extra ongemak op, maar aan de andere kant is er vervangend vervoer beschikbaar.

Scheelt niet veel in prijs

Je denkt misschien dat het veel goedkoper is om voor een private lease occasion te kiezen in plaats van voor een nieuwe auto. Dat is echter niet altijd het geval, hoewel er natuurlijk voorbeelden zijn waarin het goedkoper is. De totale kosten zijn namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je voor een private lease occasion van een bepaald merk in een specifiek model meer kwijt bent dan voor de kleinste nieuwe lease auto.

Invloed op maximale hypotheek

Een groot nadeel van private lease voor zowel occasions als nieuwe auto’s is dat het leasebedrag invloed heeft op de maximale hypotheek. Ben je van plan om binnenkort of in de niet al te verre toekomst een huis te kopen dan is het verstandig om te kijken wat de invloed is van private lease occasion op de maximale hypotheek.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl