Autobanden een seizoen opslaan

banden-opslaan

Door elk seizoen te wisselen van autobanden kan optimaal en veilig auto gereden worden. Winterbanden zijn nu eenmaal minder veilig in de zomer en hetzelfde geldt voor zomerbanden in de winter. Sommige bedrijven bieden opslag aan, maar zelf opslaan is natuurlijk ook een optie.

In de schuur, op zolder of in de opslag

Voorwaarde voor de opslag is dat de ruimte droog is en goed geventileerd. Een geïsoleerde schuur of een zolder is dus afdoende. Zet de banden met velg niet rechtop, dit kan de banden beschadigen, opstapelen is dan een betere optie. Dit geldt niet als de banden zonder velgen opgeslagen worden, dan verdient rechtop zetten de voorkeur. Banden ophangen kan natuurlijk ook, hoewel dat alleen voor de banden met velgen geldt. Er zijn speciale bandentorens of -bomen verkrijgbaar, waaraan de autobanden opgeborgen kunnen worden. Niet iedereen heeft de ruimte in de schuur of op zolder beschikbaar, waardoor sommige banden bewaard worden onder een zeil in de tuin. Als de banden niet direct op de grond liggen, is het te doen, maar opslag bij een gespecialiseerd bedrijf is dan misschien beter.

(De-)monteren van autobanden

Als de banden van de auto gehaald worden, is het slim om te noteren waar welke band gemonteerd zat. Als voorbanden het volgende jaar achter gemonteerd worden, blijft de slijtage in balans. Als de banden schoon opgeborgen worden, blijven ze langer goed. Als de banden een lange tijd in de opbergruimte verblijven, is het raadzaam ze af en toe te keren of te verleggen. En voor de banden weer op de auto gemonteerd worden, moet de spanning gecontroleerd worden. Niet goed opgeslagen banden gaan sneller achteruit, de juiste opslag is daarom van belang.

Bandenhotel

Steeds meer mensen wisselen de banden per seizoen, dus steeds meer autobanden moeten tijdelijk opgeslagen worden. Banden opslaan bij een dealer is dus ook mogelijk, tegen een passende vergoeding. Er zijn zelfs bandenhotels, grote magazijnen met torenhoge bandenopslag. Door de banden op de juiste manier te registreren en op te slaan, blijven ze in goede conditie én krijgt u het volgende seizoen uw eigen banden weer terug.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl