Wanneer is het verstandig om het eigen risico van je autoverzekering te verhogen?

wanneer-eigen-risico-verhogen

Een autoverzekering is natuurlijk verplicht in Nederland. Om je maandelijkse kosten te verlagen, kan je er voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Maar, is dit wel verstandig om te doen? Wanneer je dan betrokken bent bij een ongeval, zal je dan namelijk een groter geldbedrag moeten betalen. Overweeg jij om je eigen risico van jouw autoverzekering te verhogen? Lees dan eerst dit artikel verder waarin wij jou vertellen wanneer het verstandig kan zijn om dit te doen.

Je hebt voldoende financiële buffer

Om te beginnen is het verstandig om je financiële buffer in kaart te brengen voordat je overweegt om je eigen risico te verhogen. Wanneer je je eigen risico verhoogt, is het namelijk belangrijk dat je goed voorbereid bent op dat je bij schade zelf meer kosten moet maken. Zorg er daarom dus voor dat je voldoende financiële buffer hebt om het hogere eigen risico te kunnen betalen.

Je rijdt weinig en voorzichtig

Wanneer je weinig en voorzichtig rijdt, is de kans op een ongeval natuurlijk kleiner. Waarom zou je dan maandelijks een groot geldbedrag voor jouw autoverzekering betalen? Om deze reden kun je dus kiezen voor een hoger eigen risico. Maar, houdt er natuurlijk wel rekening mee dat een ongeluk in een klein hoekje zit en dat het niet altijd jouw fout hoeft te zijn.

Je hebt een oude auto

Wanneer je een oude auto hebt, of een auto hebt die weinig waarde heeft, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een hoger eigen risico. Wanneer je met een oude auto schade oploopt, zal de verzekering namelijk minder uitkeren. Hierdoor is het minder erg als je zelf een hoger bedrag moet betalen.

Je hebt een no-claimkorting

Wanneer je al een lange tijd schadevrij hebt gereden, kan je een no-claimkorting opbouwen. Je kunt er dan voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Het voordeel van een no-claimkorting kan namelijk opwegen tegen het hogere eigen risico.

Je bent een ervaren bestuurder

Zoals eerder gezegd, zitten ongelukken in een klein hoekje en hoeft de schuld niet altijd bij jezelf te liggen. Maar, wanneer je een ervaren bestuurder bent en je goed risico’s kunt inschatten, kun je ervoor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Voor een beginnende bestuurder kan een laag eigen risico dan weer een goed idee zijn, omdat de kans op ongevallen dan groter kan zijn.

Kijk voor meer informatie over autoverzekeringen en de kosten op autoverzekering.nl.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl