5 aanschaftips bij het kopen van een aanhangwagen

trekhaak

Ben je iemand die vaker spullen van A naar B vervoert? Spullen die te groot zijn om op de achterbank van je auto te vervoeren, of die je daar gewoon liever niet hebt? Heb je vrienden die vaak verhuizen of ben je de eigenaar van een hoveniersbedrijf? Dan ben je waarschijnlijk in de markt voor een aanhangwagen. Hieronder lees je over vijf dingen waar je op moet letten als je er eentje koopt.

Hoe groot moet ‘ie zijn?

Allereerst moet je beslissen welk formaat aanhangwagen en welk laadvermogen je nodig hebt. Als je weet hoe groot en zwaar de vracht is die je vervoert, is dit niet zo lastig. Probeer je inschatting aan de ruime kant te houden als je hier nog niet helemaal zeker over bent. Houd er bovendien rekening mee dat je voor aanhangers met verschillende laadvermogens, verschillende rijbewijzen nodig hebt.

Wat ga je er mee doen?

Er bestaan verschillende aanhangers, allemaal gemaakt met een specifiek doel voor ogen. Er zijn open aanhangwagens en gesloten aanhangwagens, kleine en grote, oprijwagens voor het vervoeren van werk- en voertuigen, en kipper aanhangwagens voor ladingen die snel moeten kunnen worden gelost (zoals bouwmaterialen). Vraag jezelf af waar je de aanhanger (het meest) voor gaat gebruiken en zoek er eentje uit die bij dat doel past.

Over het frame

Iets om op te letten bij de aanschaf van een aanhangwagen is de constructie. Hoe is het frame geproduceerd? Je beste (en veiligste) optie is een volledig gelast en zelfdragend frame. Laat je ook informeren over de veiligheidsmarges.

Betrouwbare dealer

Het laatste dat je wilt is met een volgeladen, kapotte aanhangwagen ergens langs de kant van de weg staan. Daarom wil je een aanhangwagen kopen van een betrouwbare dealer. Eentje met een lange geschiedenis en goede reviews. Op deze manier verzeker je jezelf ervan dat je een aanhangwagen koopt waar je op kunt vertrouwen. Kijk bijvoorbeeld eens op Hapert.com naar alle dealers van dit bekende Nederlandse merk!

Prijs per kilometer

Een duurdere aanhanger kan uiteindelijk beter voor de portemonnee zijn dan een goedkope aanhanger. Overweeg de aanschafprijs en de levensduur, en bereken hoe hoog de prijs per kilometer is. Een aanhanger van hoge kwaliteit gaat langer mee, en op de lange termijn ben je daarmee dus goedkoper uit.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl