Winterbanden test 2: Geluidsniveau

winterband-test-geluid

Een van de onderdelen waarop winterbanden via de ANWB worden getest is op het geluidsniveau dat ze produceren. Op het verplichte autobandenlabel zal op iedere band het geluidsniveau moeten worden weergegeven. Maar hoe gaat dat testen eigenlijk?

Geluid binnen de auto

Er wordt op diverse soorten speciaal voor de tests gemaakte autobanen (banen van asfalt en beton) getest op hoe hoorbaar het bandengeluid is wanneer je in de auto zit (uiteraard met de ramen dicht). Dit wordt getest met verschillende snelheden variërend van 30 tot 80 km/uur. Omdat dit een subjectieve test is wordt dit door meerdere personen gedaan.
Geluid buiten de auto

De geluidsproductie buiten de auto wordt gemeten volgens bepaalde ISO normen (geluidsnormen)op asfalt gemeten. Hierbij wordt gemeten wat het ‘voorbijrol geluid’ is bij een snelheid van 80 km/uur. Deze test wordt in beide rijrichtingen uitgevoerd.

Winterbanden lawaaiiger dan zomerbanden?

Hoewel winterbanden vroeger inderdaad meer geluid produceerden, hoeft dat nu niet meer het geval te zijn. Winterbanden waren vroeger lawaaiiger door het andere profiel. De rubbersamenstelling is tegenwoordig echter verandert en bij de nieuwe samenstelling is het verschil in geluidsniveau tot een minimum teruggedrongen. Sommige winterbanden zijn zelfs stiller dan zomerbanden.

Normering geluidsniveau

Winterbanden worden behalve op het geluidsniveau ook op andere onderdelen getest. Heeft een band 5 sterren, dan weet je dat de band op ieder getest onderdeel maximaal heeft gescoord. Heeft een band echter 4 sterren, dan kan het zijn dat de band op bijna alle onderdelen maximaal heeft gescoord, maar ook dat het op alle onderdelen net iets minder dan maximaal heeft gescoord. Zelfs een winterband met 1 ster is goed genoeg om mee de weg op te gaan, want anders zou de band zijn afgekeurd en helemaal geen ster hebben gekregen.

Op het autobandenlabel dat vanaf 1 november verplicht op iedere nieuwe band aanwezig moet zijn staat het geluidsniveau afzonderlijk weergegeven. Een voorbeeld van zo’n label zie je hieronder