Wat kost het om een autolamp te vervangen?

Wat kost het om een autolamp te vervangen?

Ontdek je dat een autolampje niet meer werkt? In dat geval is het belangrijk om het lampje zo snel mogelijk te vervangen. Je loopt niet alleen risico op een boete, maar het is ook minder veilig als je aan het verkeer deelneemt. Wat het kost om een autolamp te vervangen, is helemaal afhankelijk van het soort lamp. Laat je de autolamp vervangen door een garage dan betaal je natuurlijk arbeidskosten. Deze variëren eveneens en hangen af van de locatie van de kapotte lamp en de tijd die eraan besteed moet worden. Het komt voor dat voor het vervangen van een autolamp eerst een deel van de auto gedemonteerd moet worden. De kosten lopen in dat geval uiteraard snel op.

Wat kost het om een halogeen, LED of Xenon autolamp zelf te vervangen?

Besluit je om zelf een halogeen autolamp te vervangen dan komen de kosten gemiddeld uit op 30 euro voor een setje. Je schaft zelf een halogeen setje aan voor je auto en hebt de mogelijkheid om de prijzen te vergelijken. Je kan ook een los lampje kopen en dan kost het maar een paar euro. LED autolampen en Xenon lampen zijn duurder in aanschaf. In dat geval kan je rekening houden met kosten die rond de 100 euro liggen. Het hangt van de locatie af of je op de kosten van een autolamp vervangen kan besparen door het zelf te doen. Bij verlichting aan de zijde van de voorbumper is het vaak gemakkelijk om bijvoorbeeld zelf een halogeen lamp te vervangen. Het is aan te raden om in het instructieboekje van je auto te kijken hoe je de verlichting kan vervangen en welk maat lamp je nodig hebt. 

Wat kost het om een autolamp door een garage te vervangen?

Er zijn autogarages die de service bieden om een enkel autolampje te vervangen, waarbij je alleen de kosten van het lampje betaalt. Dit gaat natuurlijk om situaties, waarin het een paar minuten tijd kost om de autolamp te vervangen. Er komen wel kosten bij kijken als de automonteur er meer tijd mee bezig is. Je kan dan rekening houden met een bedrag voor een halogeen lamp die oplopen tot 80 euro. Heb je LED achterlichten of Xenon lichten? Dan liggen de kosten hoger. Bij het vervangen van Xenon licht van fabriek af zijn de kosten voor de lamp al hoog met bedragen tot 250 euro. De arbeidskosten komen daar overheen. Overigens kost de vervanging van LED lampen vaak meer en komt het voor dat je 300 euro moet betalen. Het is wel zo dat LED verlichting bekend staat om de lange levensduur, zodat deze niet vaak vervangen hoeven te worden.

Welke autolampen zijn er allemaal?

Er zijn verschillende soorten autolampen te onderscheiden en de kosten variëren uiteraard. Niet alleen per soort lamp, maar ook als het gaat om het type lamp. Een auto beschikt bijvoorbeeld over dimlichten, maar ook over remlichten en over achterlichten. Daarnaast zijn er mistlichten en is er groot licht net als dat een auto beschikt over achteruitrijlichten en stadslichten. Dan is er nog een lichtje binnen in de auto, maar zijn er eveneens richtingaanwijzers met een autolampje net als dat er kentekenplaatverlichting bestaat.

 • Dimlicht
 • Achterlicht
 • Mistlicht
 • Achteruitrijlicht
 • Stadslicht
 • Richtingaanwijzerlicht
 • Kentekenlampje
 • Remlicht
 • Groot licht
 • Lichtje in auto
 • Zwaailichten

Levensduur autolampen

Halogeen autolampen hebben een andere levensduur dan LED lampen of Xenon lampen. Stel dat een halogeen lamp 450 branduren heeft en je gebruikt de auto veel en onder meer ook in de winter. Bij het rijden met licht gedurende anderhalf uur per dag, zijn de branduren dan al binnen een jaar op. De branduren van een LED autolamp worden minder snel verbruikt, want deze verlichting heeft wel 50.000 branduren. Mocht een LED lamp kapot gaan dan ligt het vaak eerder aan de bedrading of ander defect dan aan het einde van de levensduur. Dat een Xenon lamp niet meer werkt, kan mogelijk aan de ballast liggen. Probeer het maar eens uit om van de linkerzijde naar de rechterzijde de ballast te veranderen. Bij originele Xenon lampen mag je overigens uitgaan van een levensduur van ongeveer 150.000 kilometers die je met het licht aan rijdt. Er zijn verder allerlei oorzaken waarom je kosten aan het vervangen van een autolamp kwijt bent. Zo loop je de kans dat er een marter onder je motorkap heeft gezeten en die aan de bedrading heeft geknabbeld.

Autolampen en APK

Bij de APK van een auto geldt dat het belangrijk is dat de autoverlichting naar behoren werkt. Als dat niet het geval is, dan geldt dat een kapotte autolamp een afkeurpunt is voor de APK. Check daarom voordat je de auto naar de garage brengt of alle verlichting werkt. Je kan dan nog op de kosten van het vervangen van een autolamp besparen door zelf eventuele defecte verlichting te vervangen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl