Autorijden met slechte weersomstandigheden

auto-rijden-slechte-weersomstandigheden

In regen of met vorst is autorijden een vak apart. Natte of gladde wegen zijn moeilijker begaanbaar, bruggen zijn soms helemaal glad en als het tegenzit gaat je auto in de slip. Slippen betekent letterlijk wegglijden, in de praktijk is het dat je auto niet meer bestuurbaar is en zomaar ergens heen kan glijden. Slippen kan natuurlijk heel hilarisch zijn, zo lang je niets of niemand raakt, maar rijd je ergens tegen aan, dan is het andere koek.

Slippen

Op een slipcursus zul je leren dat je als je begint te slippen in een bocht, je moet ontkoppelen en het gas loslaten om weer grip te krijgen. In sommige gevallen is gas geven juist slimmer. Zo zijn er legio tips: tegensturen, koppeling snel intrappen of juist langzaam. Vreemd genoeg gaat slippen zo snel, dat je op het moment zelf vaak wel merkt wat de beste handelswijze is. Natte bruggen zijn vaak vooral fataal voor fietsers, maar vergis je niet: ook met de auto kan een natte brug vervelend rijden. Op sommige bruggen blijft standaard water staan, waardoor bij vriesweer sowieso gevaarlijke situaties ontstaan.

Olie en rubberresten

Als het na lange tijd weer gaat regenen, moet je erg uitkijken voor verzameld olie en rubberresten op de weg. In combinatie met de regen wordt dat vuil een glad soort sop, wat een glad wegdek veroorzaakt. Je remweg is dan flink langer, het is daarom raadzaam om je rijgedrag aan de omstandigheden aan te passen. Dit probleem is trouwens niet van lange duur, als het flink regent is het sop zo weg. Ook dooi en winterse neerslag is funest voor het wegdek. Als de dooi overdag flink inzet, maar ’s nachts weer opvriest door lichte vorst kan het wegdek flink glad zijn.

Tips?

Behalve de eerder genoemde slipcursus, zijn winterbanden natuurlijk ook een uitkomst. Schaf je de winterbanden aan, heb je meer grip op de weg en bovendien worden je andere autobanden gespaard, waardoor die ook weer langer meegaan. Nog een tip is om op een verlaten parkeerterrein uit te proberen wat je auto doet als je bij een glad wegdek remt, stuurt of gas geeft. Natuurlijk moet je dan niet gaan stunten, maar gebruik het gewoon om ervaring op te doen. De laatste tip is misschien wel de beste: ga op tijd van huis. Als je geen haast hebt, is rijden op gladde wegen een stuk minder vervelend.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl