Wat is de levensduur van een dakkoffer? En hoe maak je dit zo lang mogelijk?

dakkoffer-levensduur

Wanneer je overweegt om een dakkoffer te kopen wil je graag weten hoe lang een dakkoffer mee gaat. Het is namelijk best wel een investering omdat een dakkoffer al snel enkele honderden euro’s kost. 

Hoe lang gaat een dakkoffer mee?

De levensduur van een dakkoffer is erg afhankelijk van verschillende factoren, maar een dakkoffer gaat snel minimaal 10 jaar mee. De belangrijkste factoren die invloed hebben op de levensduur zijn het materiaal waar de dakkoffer van is gemaakt, invloeden van buitenaf en de kwaliteit van de afwerking. Het zegt al genoeg dat een garantietermijn van 5 tot 6 jaar niet zeldzaam is voor een dakkoffer.

Factor 1: invloeden van buitenaf

Het weer is een factor die invloed kan hebben op de levensduur van de dakkoffer. Hoe langer en frequenter je een dakkoffer gebruikt, hoe vaker de dakkoffer wordt blootgesteld aan verschillende weersomstandigheden. Regen, hitte, zon, sneeuw, hagel en temperaturen onder de 0 kunnen de levensduur op den duur beïnvloeden. Hoe hoger de kwaliteit van de dakkoffer, hoe beter het is bestand tegen extreme weersomstandigheden.

Factor 2: materiaal en afwerking

De kwaliteit van de dakkoffer is natuurlijk ook erg belangrijk. De dakkoffers die het langst meegaan zijn de harde dakkoffers van kunststof. Deze zijn meestal gemaakt van ABS/PMMA, en ABS/ASA.  

Meer informatie over wat de verschillende kunststof combinaties:

Wil je dat je zo lang mogelijk plezier beleeft aan je dakkoffer dan is het verstandig om voor een kunststof dakkoffer te kiezen die een goede aerodynamica heeft.

Wanneer moet ik een nieuwe dakkoffer kopen?

Dakkoffers zijn, vooral die gemaakt zijn van ABS kunststof, gemaakt om tegen een stootje te kunnen. Ze worden immers blootgesteld aan veel verschillende krachten zoals harde wind, regen, hagel en bijvoorbeeld wanneer je hard op de rem trapt. Rijden met een dakkoffer zorgt voor een ander rijgedrag dan rijden zonder een dakkoffer. Bochten nemen en remmen gaat namelijk net even iets anders dan wanneer je zonder dakkoffer rijdt. Om die reden is het belangrijk om de status van je dakkoffer goed in de gaten te houden. Ik raad je daarom aan om een dakkoffer te vervangen als tenminste 1 van onderstaande situaties van toepassing is:

  • De dakkoffer is zo erg beschadigd dat er gaten in het materiaal zitten
  • De dakkoffer sluit niet meer goed en moet mogelijk met spanbanden worden gesloten
  • De beugel voor de montage van de dakkoffer op het dak van het voertuig is beschadigd.

Eerder hebben wij een lijst gemaakt met de beste dakkoffers voor elk type budget en situatie.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn dakkoffer zo lang mogelijk mee gaat?

Wanneer je een dakkoffer hebt aangeschaft wil je natuurlijk dat de koffer zo lang mogelijk mee gaat. Naast de eerder genoemde factoren die daar invloed op hebben, heb jij er ook invloed op. Door onderstaande 5 tips te volgen zorg je er voor dat jouw dakkoffer zo lang mogelijk mee gaat.

Vijf tips voor langere levensduur dakkoffer

  • Koop een dakkoffer beschermhoes voor wanneer je de dakkoffer opslaat in je garage of op zolder.
  • De beste plek om een dakkoffer op te slaan is een donker en droge plek.
  • Gebruik de dakkoffer alleen wanneer dat noodzakelijk is, dus alleen tijdens de reis. Demonteer de dakkoffer zodra je op bestemming bent.
  • Controleer na elke rit de dakkoffer op gebreken.
  • Maak de dakkoffer altijd goed schoon na gebruik. Na de heenreis kan je er snel met een doekje overheen gaan. Bij thuiskomst is het belangrijk om de dakkoffer grondig schoon te maken. Kijk vooral ook goed bij alle aansluitingen en slot(en).

Opslag van je dakkoffer

Bij tip 2 geven we aan dat de dakkoffer het beste kunt opslaan op een donkere en droge plek. Er zijn best veel filmpjes te vinden op YouTube waar mensen een doe-het-zelf instructiefilmpje maken om je dakkoffer op te hangen in je garage. Kijk bijvoorbeeld onderstaand filmpje:

Lees ons artikel met een overzicht van alle muurbeugels, ophangsystemen of opbergsystemen voor elk merk

Een dakkoffer is gemaakt om tegen een stootje te kunnen en daarom is een garantietermijn van 5 jaar geen uitzondering. Wel is zo dat hoe beter het materiaal, hoe langer een dakkoffer mee gaat. Daarnaast kan je zelf ook een steentje bij te dragen door een goed en zorgvuldig mee om te gaan. Goed bewaren en schoonhouden is hier in belangrijk.

Meer informatie binnen het onderwerp dakkoffer:

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl