Winterbanden verwisselen, waar moet je op letten?

wanneer-banden-wisselen

Winter- en zomerbanden zijn vaak hét discussieonderwerp van veel mensen als het gaat om het verwisselen van de banden. Want wanneer is het nou het juiste tijdstip voor andere banden? En waar moet je op letten bij het winterbanden wisselen?

Wanneer moet ik mijn winterbanden verwisselen?

Eigenlijk is de regel voor het verwisselen van zowel winter- als zomerbanden heel simpel. Zodra de wintertijd stopt, kan je de zomerbanden er weer onder monteren. Dit zal dus altijd rond maart zijn. Voor winterbanden geldt dit hetzelfde: als de zomertijd is afgelopen kunnen deze weer onder de auto.

Waar moet ik op letten tijdens het verwisselen van de banden?

Allereerst is het erg belangrijk om te weten of de banden nieuw of oud zijn. Als ze nieuw zijn moet je deze eerst laten balanceren en uitlijnen bij een garage. Dit is van absolute belang voor het aankomende rijcomfort. Ook zal het zorgen voor een minder hoge slijtage van de banden.

Als je deze banden al in een eerder seizoen hebt gebruikt is het belangrijk om op bepaalde factoren te letten. Zo moeten de banden in de tijd dat ze opgeslagen waren niet blootgesteld zijn aan zonlicht en buiten het bereik van warmtebronnen en vochtigheid zijn gehouden. Alleen dan kan je met een gerust hart de wielen weer op hun plaats zetten! Let natuurlijk ook op slijtage. Anders is het beter om een nieuwe set wielen aan te schaffen.

Twijfel je over de staat van je autobanden? Vraag het dan gerust aan een garage bij jou in de buurt. Hier kunnen zij je met gepast advies verder op weg helpen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl