Zelf je auto onderhouden: 5 zaken waar je op kunt letten

zelf-auto-onderhouden

Goed auto-onderhoud is van degelijk belang, wil je dat jouw auto zo lang mogelijk meegaat. Maar, is het belangrijk om voor ieder karweitje de garage te bezoeken? Niet per se. Je kunt namelijk ook zelf het een en ander doen, en je bespaart er ook nog een boel geld mee. Wellicht kun je wat tips gebruiken hoe je het beste zelf het onderhoud van jouw auto kunt aanpakken.

1. Zorg ervoor dat de accu zo lang mogelijk meegaat

Een accu is een belangrijk onderdeel van jouw auto, want zonder een accu kom je niet heel ver. Het is daarom belangrijk dat je zo zuinig mogelijk met de accu omgaat. Zo kun je de polen van de accu regelmatig schoonmaken – doe dit overigens nooit met blote handen. Wanneer deze polen vies blijven kan de accu moeite hebben om zichzelf op te laden. En rijd jij in jouw auto eigenlijk alleen maar korte afstanden? Dan is het belangrijk om eens een stukje te gaan toeren. Wanneer je alleen maar korte ritjes maakt, kan de accu namelijk nooit volledig worden opgeladen. En is het écht helemaal gebeurd met de accu? Dan moet je een nieuwe auto accu kopen, zodat je weer optimaal kunt genieten van jouw wagen. Het is hierbij overigens wel van groot belang dat je kijkt naar de specificaties bij de accu, zodat deze jouw oude accu kan vervangen. Een geschikte accu kun je vinden op online-accu.nl.

2. Peil regelmatig de olie

Een van de eenvoudigste zaken die jij kunt doen tijdens het onderhouden van de auto, is het peilen van de olie. Toch is het belangrijk om te weten hoe je dit moet doen, voordat je aan de slag gaat. Pak een stuk keukenpapier erbij en zet de auto op een vlakke ondergrond. Pak de peilstok en maak deze schoon met het stuk keukenpapier. Wanneer de olie lager is dan ‘max’, is het tijd om de olie bij te vullen. 

3. Check de verlichting

Gelukkig geven de meeste auto’s door middel van een lampje op het dashboard wel aan dat er een lamp kapot is. Dat is fijn, want zo kun je meteen aan de slag om de lamp te vervangen. Maar dit is niet het enige waar je op kunt letten wat betreft de verlichting. Zo kunnen de lampen ook te hoog of te laag schijnen. Dit kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen, want tegenliggers kunnen zelfs even verblind raken door jouw felle lampen. Het afstellen van de verlichting is overigens een precies karwei, dat je beter wél aan een garage kunt overlaten.

4. Vloeistoffen controleren

Een ander klusje dat je prima zelf kunt doen, is het controleren en waar nodig ook het bijvullen van de vloeistoffen. Denk daarbij aan de ruitenwisselvloeistof, remvloeistof en de koelvloeistof. Sommige auto’s geven al aan door middel van een lampje op het dashboard dat de vloeistoffen moeten worden bijgevuld, maar het kan nooit kwaad om het zelf tussendoor nog een keertje te checken. Wanneer het inderdaad te laag is, is het hoogtijd om deze vloeistoffen bij te vullen. Veiligheid staat voorop, niet?

5. Bandenspanning meten

Als laatst is het goed om de bandenspanning in de gaten te houden. De bandenspanning heeft namelijk een grote invloed op het verbruik van de brandstof en hoe lekker je in de auto rijdt. Wanneer de banden te zacht zijn, rijd je namelijk lang niet zo zuinig. Dat is al een reden genoeg om de bandenspanning regelmatig te meten. Wat de juiste bandenspanning moet zijn voor jouw auto, kun je vaak terugvinden in het boekje. Dit wordt vermeld in het aantal bar. Naast de bandenspanning is het ook goed om regelmatig de banden te inspecteren, op bijvoorbeeld beschadigingen en of het profiel nog wel in orde is.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl