Dakkoffer kopen of huren: alles wat je moet weten en aan moet denken

beste-dakkoffer-kopen-huren

Een dakkoffer is een uitstekende manier om snel en makkelijk extra bagage te creëren wanneer je met de auto op vakantie gaat. Je kunt er voor kiezen om een dakkoffer te huren of om een dakkoffer te kopen. Wanneer je de beslissing hebt genomen om zowel een dakkoffer te huren of te kopen, komen er waarschijnlijk ook direct wat vragen op. In dit artikel proberen wij je te helpen om zo veel mogelijk vragen te beantwoorden.

Wat is een dakkoffer precies?

Een dakkoffer is een grote bak van (over het algemeen) kunststof die je boven op het dak vast kunt monteren om zo extra bagageruimte te creëren. Een dakkoffer wordt het hele jaar door gebruikt voor vakanties met de auto. In de winter wordt een dakkoffer vaak gebruikt om eigen wintersport spullen mee te nemen zoals skikleding en ski’s. Als je met 5 man in 1 auto naar bijvoorbeeld Oostenrijk gaat, blijft er weinig ruimte in de kofferbak over om alle bagage mee te nemen. Een dakkoffer biedt dan uitkomst. In de zomer wordt een dakkoffer vaak gebruikt om bijvoorbeeld vishengels of kampeerspullen mee te nemen, zoals een tent.

Wat voor type dakkoffers zijn er?

Er zijn diverse soorten dakkoffers beschikbaar. De meest gangbare zijn skibox of kunststof dakkoffer, de bagagebox of transportbox en de opvouwbare dakkoffer. Hieronder beschrijven we de kenmerken van de verschillende soorten dakkoffers:

Skibox of kunststof dakkoffer

De skibox of kunststof dakkoffer is een smal en langwerpig model. De lagere modellen zijn speciaal ontworpen om ski’s, snowboards, stokken en andere ski-gerelateerde spullen mee te vervoeren. De meer gangbare modellen zijn iets hoger waardoor je er makkelijk bijvoorbeeld weekendtassen mee kunt nemen. Je herkent ze eenvoudig aan het feit dat ze van kunststof (ABS) zijn gemaakt en een aerodynamische vorm hebben.

Skibox of kunststof dakkoffer

Bagagebox of transportbox

De bagagebox of transportbox is een vierkant model waarmee je op een efficiënte manier extra bagage opbergt. Het is niet helemaal duidelijk wat de exacte naam is, ze worden allebei gebuikt. Je kan er veel ruimte in kwijt, maar zijn niet altijd even goed waterdicht.

Bagagebox of transportbox

Opvouwbare box

Ook beschikbaar is de opvouwbare dakkoffer, zoals de naam al aangeeft, deze kan worden opgevouwen wanneer niet in gebruik. Het nadeel is echter dat deze minder stevig is dan reguliere dakkoffers.

Welk dakkoffer merken zijn er?

Er zijn verschillende dakkoffer merken op de markt. Om een beeld te geven hebben wij een lijst met merken opgesteld met daarachter in welke prijsklasse ze vallen.

Indeling: € (budget), €€ (Voordelig) en €€€ (High-end)

MerkPrijsklasse
Thule€€ – €€€
Hapro€€ – €€€
Yakima€€ – €€€
Menabo€ – €€
Modula€ – €€
Neumann
Twinny
Farad

Hoeveel kost een dakkoffer?

De prijs voor een dakkoffer kan enorm verschillen. Dit is natuurlijk afhankelijk van grootte, merk en materiaal, maar ook van vorm (aerodynamica) en handigheidjes in de kofferbak. Denk dan bijvoorbeeld aan extra bevestigingsmaterialen in de koffer voor bijvoorbeeld de ski. Hieronder hebben ik een overzicht van een paar dakkoffers om zo een beeld te krijgen van hoeveel een dakkoffer kost.

DakkofferInhoudPrijs

Thule Motion XT XL Black Glossy
500 liter
6 weekendtassen
7 paar ski’s
Tussen de
€ 600 en € 800
thule-dakkoffer-xl
Thule Vector L Black Metallic
420 liter
5 weekendtassen
6 paar ski’s
Tussen de
€ 1.400 en € 1.800

Hapro Traxer 8.6 Silver Grey 2018
530 liter
6 weekendtassen
7 paar ski’s
Tussen de
€ 400 en € 500

Menabo Marathon Dark 400
400 liter
4 tot 5 weekendtassen
5 tot 6 paar ski’s
Tussen de
€ 300 en € 400
thule-dakkoffer-touring
Thule Pacific 200 Anthracite Dakkoffer
400 liter
4 tot 5 weekendtassen
5 tot 6 paar ski’s
Tussen de
€ 350 en € 400
hapro-dakkoffer-trivor
Hapro Trivor 640
640 liter
7 weekendtassen
8 paar ski’s
Tussen de
€ 700 en € 800
thule-dakkoffer-motion-xxl
Thule Dakkoffer Motion XT XXL
610 liter
7 weekendtassen
8 paar ski’s
Tussen de
€ 800 en € 1.000
thule-dakkoffer-opvouwbare
Thule Ranger 90 (opvouwbaar)
280 liter
2 tot 3 weekendtassen
Tussen de
€ 370 en € 400
yakima-dakkoffer
Yakima 753
500 liter
6 weekendtassen
7 paar ski’s
Tussen de
€ 800 en € 820
Gutos-dakkoffer
Gutos transportbox
450 liter
5 weekendtassen
Tussen de
€ 180 en € 200

Hoe lang gaat een dakkoffer mee?

Een dakkoffer gaat zo’n 10 tot 15 jaar mee. Sommigen mensen geven aan al 20 jaar (of zelfs langer) met dezelfde dakkoffer op vakantie te gaan, anderen geven dan weer aan dat ze na 7 jaar een nieuwe dakkoffer kopen. Dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de dakkoffer, het materiaal en hoe je er mee om gaat.

> Artikel: Wat is de levensduur van een dakkoffer? En hoe maak je die zo lang mogelijk?

Wat kost het huren van een dakkoffer?

Een dakkoffer huren is een prima keuze wanneer je niet zo vaak gebruik maakt of gaat maken van een dakkoffer. De kosten voor het huren van een dakkoffer is afhankelijk van 2 dingen: het aantal dagen en de grootte van de dakkoffer. Zo betaal je voor een dakkoffer van rond de 350 liter en 50 kilo maximaal gewicht (3 a 4 koffers) tussen de € 7 en € 9 per dag. Voor de grootste dakkoffer van rond de 600 liter en 75 kilo maximaal gewicht (7 koffer of 8 ski’s) betaal je tussen de € 10 en € 13 per dag. Hierbij geldt wel: hoe meer dagen je een dakkoffer huurt, hoe lager het bedrag per dag. Bij sommige aanbieders een gratis montage en demontage service aangeboden. Minimale huurperiode is vaak 1 week.

Prijsvoorbeelden huren dakkoffer

Type dakkofferInhoudPrijs 1 tot 10 dagenPrijs 11 tot 15 dagenPrijs 16 dagen en meer
Small320 liter
3 weekendtassen
€ 7 per dag€ 3,50 per dag€ 1,75 per dag
Sport Small350 liter
3 weekendtassen
4 paar ski’s
€ 7,50 per dag€ 3,75 per dag€ 1,88 per dag
Medium400 liter
4 tot 5 weekendtassen
5 tot 6 paar ski’s
€ 8,50 per dag€ 4,25 per dag€ 2,13 per dag
Large420 liter
5 weekendtassen
6 paar ski’s
€ 9,75 per dag€ 4,87 per dag€ 2,44 per dag
XL500 liter
6 weekendtassen
7 paar ski’s
€ 10,75 per dag€ 5,37 per dag€ 2,69 per dag
XXL610 liter
7 weekendtassen
8 paar ski’s
€ 11,95 per dag€ 5,98 per dag€ 2,99 per dag
Tabel 1: huurprijzen bij Dakkofferonline

Kan ik beter een dakkoffer kopen of huren?

Dat ligt helemaal aan je eigen situatie en je moet jezelf afvragen of het het waard is. Er zijn twee dingen die hier in belangrijk zijn:

  1. Hoe vaak en hoe lang ga je een dakkoffer gebruiken?
  2. Budget en grootte reisgezelschap

Hoe vaak en hoe lang je een dakkoffer gaat gebruiken

Als je hier een beeld bij hebt kan je bijvoorbeeld uitrekenen wat je in totaal kwijt zou zijn als je, als voorbeeld, 10 jaar lang een dakkoffer gaat huren. Stel dat je een dakkoffer type M nodig hebt en je gebruikt ‘m elk jaar zeker 14 dagen aaneengesloten. Doe je dit 10 jaar lang, dan kost het je in 10 jaar tijd zo rond de € 850. Hieronder een paar voorbeelden*:

Type dakkofferPrijs per dag bij maximaal 1- 10 dagenPrijs per dag bij 11 – 15 dagenKosten voor maximaal 10 dagenKosten voor 15 dagenNa 5 jaarNa 10 jaar
MX€ 4,25€ 59,50€ 297,50€ 595
M€ 8,50X€ 85X€ 425€ 850
LX€ 4,87X€ 68,18€ 340,9€ 681,80
L€ 9,75X€ 97,50X€ 487,50€ 975
*Aan de hand van gegevens bij tabel 1

Zoals je in bovenstaande tabel kunt zien kan het totale bedrag aan huur aardig hoog worden. Een dakkoffer kopen kan dan voordeliger zijn.

Welke dakkoffer is geschikt voor mijn auto?

Eigenlijk elke auto een dakkoffer dragen, maar niet elke dakkoffer past qua grootte op elke auto. Belangrijkste hier in is de grootte van de auto. Houd hier rekening mee wanneer je een dakkoffer wilt gaan huren. Wanneer je een hatchback hebt kan je geen grotere dakkoffer op je auto monteren dan de XL (zie tabel boven). Dit omdat je anders de kofferbak niet open kunt doen. Neem daarom als vuistregel dat

Hoe hard mag je maximaal rijden met een dakkoffer?

De maximale toegestane snelheid wanneer je met een dakkoffer rijdt is wettelijk gelijk aan het rijden zonder dakkoffer. Het advies is daarentegen wel om niet harder dan 120 kilometer tot 130 kilometer per uur te rijden. Lees altijd het instructieboekje van de fabrikant welk snelheid advies er wordt gegeven. Of vraag aan dit aan de verhuurder. Dit is erg belangrijk omdat het rijgedrag van de auto door het extra gewicht en de aerodynamica anders wordt. Hierdoor kan de auto bijvoorbeeld anders reageren op harde wind en in bochten.

Wanneer ik diverse fora bekijk zie ik dat de meeste mensen makkelijk iets harder rijden in Duitsland, maar dit verschilt natuurlijk weer per persoon en type auto.

Hoeveel meer brandstof verbruik je met een dakkoffer?

Alles wat buiten de carrosserie uitsteekt heeft invloed op de luchtweerstand en daarmee ook op het benzine verbruik. Het is dan ook geen geheim dat een dakkoffer voor een hoger benzineverbruik zorgt. ADAC, zeg maar de Duitse ANWB, heeft berekend dat bij een gemiddelde snelheid van 130 kilometer per uur je 1 á 2 liter extra brandstof verbruikt. Stel, we gaan van Utrecht (midden van Nederland) naar Kirchberg in Oostenrijk, dan ben je ongeveer 1000 kilometer onderweg. We nemen gemakshalve dat je de hele rit gemiddeld 130 kilometer per uur rijdt en 2 liter extra brandstof verbruikt per 100 kilometer. Dan ben je in totaal 20 liter extra brandstof kwijt. Afhankelijk van de liter prijs ben je dan al snel tussen de €30 en €40 kwijt. Het is dus verstandig om bij aankomst de dakkoffer van het dak te demonteren.

Hoe hoog wordt mijn auto extra met een dakkoffer op het dak?

De meeste dakkoffers zijn in hoogte tussen de 40 en 50 centimeter hoog. Tel daar nog zo’n 20 tot 30 centimeter bij voor de dakdragers, zit je in totaal al op 80 centimeter hoger. Ter vergelijking: dat zijn 3 schoenen maat 42 in lengte boven op elkaar wat je aan extra hoogte krijgt. Voor de zekerheid kan je zelf opmeten hoe hoog je auto is of je auto hoogte opzoeken op de website van Auto Mobile Dimension. Dit is belangrijk om te weten voordat je bijvoorbeeld wanneer je door tolpoortjes moet rijden.

Wat is de daklast van je auto?

De daklast van je auto is het maximale gewicht dat het dak van je auto kan dragen. Dit is een belangrijke vraag bij het gebruik van een dakkoffer. Dit omdat je met het antwoord op deze vraag weet hoeveel je maximaal aan kilo’s in de dakkoffer kunt opbergen. Laten we de Volvo V70 als voorbeeld nemen. Deze auto heeft een maximale dakbelasting van 100 kilo. Haal hier het gewicht van de dakdragers (ongeveer 10 kilo) en het eigen gewicht van de dakkoffer (ongeveer 20 kilo) zelf af, dan kan je nog voor maximaal 70 kilo aan gewicht in de dakkoffer opbergen. Neem hierin altijd een beetje marge. Snel de dakbelasting van jou auto achterhalen kan je op de website van CarBase AutoWeek doen.

Is een dakkoffer waterdicht?

Het antwoord op deze vraag: niet allemaal. Uit test van ADAC bleek dat niet alle dakkoffer merken waterdicht zijn. Dit is weliswaar een oude test uit 2013 (meer recent kon ik niet vinden), maar wel goed om even bij stil te staan. De meeste dakkoffers zijn waterdicht, maar je weet dit niet helemaal zeker. Om die reden is het verstandig om alles wat je in de dakkoffer stopt goed in plastic zakken of vuilniszakken te stoppen zodat je zeker weet dat het niet direct nat wordt.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl