Elektrische auto verzekeren: dit moet je weten

laadpaal-aan-huis

Zit jij eraan te denken om een elektrische auto aan te schaffen? Dan ben je niet de enige. Elektrisch rijden wordt steeds populairder, aangezien je hierop kunt besparen én het is beter voor het milieu. Maar, hoe zit het eigenlijk met je autoverzekering? Hieronder vertellen we hoe je jouw elektrische auto het beste kunt verzekeren.

Autoverzekeraars en elektrische auto’s

Het is logisch dat er veel vragen in jouw hoofd rondspoken als het gaat om de autoverzekering voor jouw elektrische auto. Wellicht ook wel de vraag waar jij een elektrische auto kunt verzekeren. Gelukkig is dat antwoord op die vraag niet zo lastig, want je kunt bij de meeste autoverzekeraars wel terecht met jouw elektrische auto. Bij het vergelijken van autoverzekeringen kun je simpelweg het kenteken invoeren en op basis daarvan komen de beste deals naar voren. 

Hoeveel kost het verzekeren van een elektrische auto?

Een elektrische auto is vaak goedkoper in de maandelijkse lasten. Natuurlijk hoef je niet meer te tanken met de elektrische auto, maar in plaats daarvan moet je ‘m opladen. Ook hoef je tot en met in ieder geval 2024 geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Maar, is een elektrische auto ook goedkoper als het gaat om de autoverzekering? 

Helaas is een autoverzekering vaak wel duurder dan een brandstofauto. De verzekeraar kijkt namelijk naar de cataloguswaarde en het gewicht van de auto en baseert daarop de prijs. Een elektrische auto is vaak meer waard én zwaarder, te wijten aan de accu. Om zo goedkoop mogelijk uit te zijn is het daarom belangrijk om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken.

De beste dekking voor jouw elektrische auto

Iedere auto die op de weg rijdt in Nederland, moet sowieso een WA-autoverzekering afsluiten. Een WA-verzekering dekt overigens alleen schade die jij bij een ander veroorzaakt. Wellicht is dat niet genoeg voor jouw elektrische auto, aangezien een elektrische auto duur is en jij er misschien wel heel zuinig op bent.

In dat geval is het wellicht prettiger om een autoverzekering af te sluiten die iets meer dekt dan alleen schade die jij zelf veroorzaakt. WA beperkt casco dekt bijvoorbeeld ook schade te wijten aan weer of diefstal. Je kunt ook kiezen voor all risk: een autoverzekering op basis van all risk vergoedt vrijwel alle schade, ook de schade die jij aan jouw eigen auto veroorzaakt. Bij een dure auto is die laatste optie het prettigst, omdat je zo zeker weet dat eventuele schade aan jouw wagen wordt vergoed.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl