Winterbanden voor de winter, zomerbanden voor de zomer

winterbanden-zomerbanden-verschil

Natuurlijk lijkt het gemakkelijk: waarom na de winter je banden weer laten vervangen? Je kunt toch net zo goed doorrijden op deze? Onder winterse omstandigheden zijn winterbanden uiteraard het veiligst, maar zodra het warmer wordt, zijn winterbanden een stuk minder veilig.

Brandstofverbruik en remweg
Behalve het gemak, denk je misschien ook dat je geld bespaart. Iedereen heeft het in de winter over winterbanden, daarentegen vraagt niemand in de zomer aan je of je al zomerbanden hebt. Er is dus een stuk minder aandacht voor de voorjaarsbandenwissel. Bovendien lijkt winterbanden oprijden een geldbesparing: je hoeft niet steeds nieuwe banden aan te schaffen. Het misverstand zit hem vooral in het brandstofverbruik. Door een grote rolweerstand is je benzineverbruik hoger. Daarnaast heeft een winterband een langere remweg en minder stuurprecisie. Hoe warmer het wordt, hoe minder de grip.

Winterbanden opslaan
Winterbanden aanschaffen kost natuurlijk geld, maar tegelijkertijd bespaar je op het profiel van je zomerbanden. Banden in bewaring slijten niet. En omgekeerd natuurlijk precies hetzelfde. Met twee bandensets doe je dubbel zo lang van je banden. Daar het profiel van je winterbanden sneller slijt in de zomer, is het dus verstandiger je winterbanden op te slaan voor de volgende winter en ze weer om te ruilen voor de zomerbanden. Waarom zou je de winterbanden helemaal oprijden, zodat je de volgende winter weer nieuwe banden aan moet schaffen?

Wettelijk minimum profiel
Zomerbanden worden afgekeurd met een profiel minder dan 1,6 mm, winterbanden al met minder dan 4 á 5 mm. Het is een misverstand als je denkt dat je met winterbanden waarvan het profiel onder de 4 mm is in de zomer wel door kunt rijden. Het zachte winterrubber leidt altijd tot langere remwergen. En boven de 7 graden is op droog wegdek de remweg met zomerbanden altijd beter. Vergeet niet dat fabrikanten banden ontwikkelen voor een bepaald seizoen: met de bijbehorende rijeigenschappen. De verschillen tussen winter- en zomerbanden worden dus steeds groter.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl