Bruine aanslag remschijven: wat betekent het en wat kun je doen?

bruine-aanslag-remschijven

Heb je ooit bruine aanslag op je remschijven gezien en je afgevraagd wat het betekent? Laatst merkte ik op dat mijn remschijven bedekt waren met een bruine laag. Ik was in eerste instantie bezorgd dat er iets ernstigs mis was met mijn auto, maar dat viel gelukkig mee en absoluut geen reden tot zorg.

Wat is bruine aanslag op remschijven?

Die bruine aanslag die je ziet, is waarschijnlijk roest. Roestvorming op remschijven is een veelvoorkomend probleem, vooral in landen met een vochtig klimaat zoals het onze. Als je auto langere tijd stil staat, kan er roest ontstaan, omdat de remschijven blootgesteld worden aan vocht in de lucht. Gelukkig betekent dit meestal niet dat je remschijven kapot zijn, maar het kan wel een signaal zijn dat je wat actie moet ondernemen.

Waarom ontstaat er roest op remschijven?

Roest ontstaat door de reactie van ijzer en zuurstof in aanwezigheid van vocht. In Nederland, met ons vochtige klimaat, is het niet ongebruikelijk om na een regenachtige nacht een dunne roestlaag op je remschijven te zien. Dit gebeurt vooral als je auto langere tijd niet wordt gebruikt. De remschijven worden dan niet regelmatig schoongeveegd door de remblokjes, wat roestvorming bevordert.

Hoe verwijder je bruine aanslag van je remschijven?

Als je merkt dat je remschijven roestig zijn, kun je dit vaak eenvoudig zelf verhelpen. Hier zijn een paar tips:

  1. Rijd een stukje en rem hard: Zoek een veilige plek zoals een lege parkeerplaats. Rij een stukje en rem dan stevig. Herhaal dit een paar keer. De remklauwen zullen de roest grotendeels verwijderen.
  2. Reinig je velgen en wieldoppen: Na het remmen kan er wat roeststof op je velgen of wieldoppen zitten. Maak deze goed schoon om je auto er weer piekfijn uit te laten zien.

Wanneer moet je je zorgen maken?

In de meeste gevallen is oppervlakkige roest op je remschijven geen reden tot paniek. Echter, als je merkt dat de remprestaties afnemen of als je een schurend geluid hoort tijdens het remmen, is het verstandig om je remschijven door een professional te laten controleren. In sommige gevallen kan diepe roestvorming de remschijven beschadigen, wat invloed heeft op de veiligheid van je auto.

Bruine aanslag op je remschijven voorkomen

Hier zijn enkele tips om roestvorming op je remschijven te voorkomen:

  1. Regelmatig rijden: Probeer je auto regelmatig te gebruiken, zelfs als het maar voor korte ritjes is. Dit helpt om de remschijven schoon te houden.
  2. Droge parkeerplek: Parkeer je auto, indien mogelijk, op een droge plek. Een garage is ideaal om vochtige omstandigheden te vermijden.
  3. Onderhoud: Laat tijdens je jaarlijkse onderhoudsbeurt je remschijven controleren op roest en slijtage. Een monteur kan je adviseren over eventuele vervanging of onderhoud.

Dus, de volgende keer dat je die bruine aanslag op je remschijven ziet, weet je wat je moet doen. Het is meestal een teken van oppervlakkige roest, maar het kan eenvoudig worden aangepakt. En vergeet niet, regelmatige controle en onderhoud van je remschijven is essentieel voor je veiligheid op de weg!

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl