Kun je een aanhanger, dakkoffer of fietsendrager verzekeren?

dakkoffer-levensduur

Autoaccessoires zoals aanhangers, dakkoffers en fietsendragers zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Ze stellen ons in staat om meer spullen, zoals fietsen, bagage of zelfs boten, mee te nemen op reis. Maar wat als deze waardevolle accessoires beschadigd raken of gestolen worden? Is er een manier om ze te verzekeren? 

Wat zijn de risico’s van deze accessoires?

Voordat we de verzekeringsmogelijkheden verkennen, is het nuttig om te begrijpen welke risico’s deze accessoires lopen. Aanhangers, bijvoorbeeld, kunnen betrokken raken bij verkeersongevallen, beschadigd raken op parkeerplaatsen of zelfs gestolen worden. Dakkoffers zijn ook niet immuun voor diefstal, vooral als ze dure spullen bevatten. Fietsendragers, hoewel stevig, kunnen beschadigd raken door botsingen of wanneer fietsen onjuist worden gemonteerd. Dus ja, er zijn wel degelijk risico’s verbonden aan het gebruik van deze accessoires.

Verzekeringsopties voor aanhangers

Aanhangers kunnen worden verzekerd, maar de dekking varieert per verzekeraar en polis. Veel autoverzekeringen bieden enige vorm van dekking voor aanhangers, maar dit kan beperkt zijn tot aansprakelijkheid. Dit betekent dat schade die je met je aanhanger aan anderen toebrengt, gedekt kan zijn, maar schade aan je eigen aanhanger niet. Voor uitgebreidere dekking kan het nodig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Verzekeren van dakkoffers en fietsendragers

Wat betreft dakkoffers en fietsendragers is de situatie een beetje anders. Sommige autoverzekeringen kunnen schade aan of diefstal van deze accessoires dekken onder de beperkte cascodekking, maar dit is niet altijd het geval. Wanneer je bijvoorbeeld zelf de sleutel van je dakkoffer kwijtraakt en een nieuwe Thule sleutel bestellen is de kans groot dat de kosten voor jouzelf zijn. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met je verzekeraar om te begrijpen wat precies gedekt is. Soms heeft de verkoper van jouw product ook een regeling voor de eerste een of twee jaar, zoals bij Autovoordeelwinkel. Daarnaast kan het ook de moeite waard zijn om te kijken naar een specifieke accessoireverzekering, vooral als je een dure dakkoffer of fietsendrager hebt.

Aanvullende tips voor bescherming

Afgezien van verzekering, zijn er enkele stappen die je kunt nemen om het risico op schade of diefstal te verminderen. Voor dakkoffers is het bijvoorbeeld raadzaam om geen waardevolle spullen erin achter te laten, vooral niet ‘s nachts of als je auto op een onbewaakte parkeerplaats staat. Voor fietsendragers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de fietsen stevig en correct zijn bevestigd.

Is het de moeite waard om te verzekeren?

Kortom, het hangt af van de waarde van het item en je persoonlijke comfortniveau. Als je veel geïnvesteerd hebt in een hoogwaardige dakkoffer of als je vaak een aanhanger gebruikt voor waardevolle ladingen, dan kan verzekeren een verstandige keuze zijn. Wat ook je beslissing is, het is altijd goed om voorbereid te zijn en te begrijpen welke opties beschikbaar zijn om je investering te beschermen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl