Sloopauto verkopen?

sloopauto-verkopen

Het hebben van een sloopauto is natuurlijk nooit leuk. Dit betekent dan wel dat de auto kapot is gegaan of dat u zoveel kosten moet gaan maken voor een nieuwe APK dat u net zo goed een andere auto kunt kopen. Vaak krijgen oudere auto’s de laatste jaren van hun leven maar beperkt onderhoud. De auto wordt niet meer wekelijks gewassen laat staan gepoetst. Veel eigenaren besteden dan ook geen geld meer uit aan goed onderhoud. Dit maakt dat op een gegeven moment veel onderdelen moeten worden vervangen dan wel worden gerepareerd. Vaak overstijgt dit de dagwaarde van het voertuig en is het verstandiger de auto in een keer te verkopen aan de autosloperij dan dat u hier nog geld in geïnvesteerd.

Vandaag de dag zijn er nog tal van autodemontage bedrijven in Nederland actief. Jaarlijks belanden dan ook enkele honderdduizenden auto’s op de sloop. Dit zijn auto’s die dan wel door het intensief gebruikt niet meer gerepareerd kunnen worden of eventueel bij een verkeersongeval betrokken zijn geraakt en dusdanig zwaar zijn beschadigd dat reparatie niet meer mogelijk is. Doordat op de sloopauto nog onderdelen zitten die als tweedehands auto onderdeel kunnen worden verkocht is het autodemontage bedrijf dan wel de autosloperij bereid vergoeding te geven voor wanneer de auto door hen mag worden overgenomen. Als je even goed kijkt op het internet vindt u snel enkele websites welke u sloopauto binnen enkele dagen kosteloos bij u aan huis kunnen ophalen.

Niet elke auto is direct sloopauto. Heeft u een auto welke u particulier niet meer durft te verkopen omdat u bang bent dat u een ander opzadelt met het probleem? Kijk dan eens evengoed rond er zijn immers genoeg bedrijven te vinden die u nog een vergoeding willen geven voor de oude auto. Natuurlijk zal het bedrijf u geen hoofdprijs meer betalen voor het oude voertuig. De auto is immers dusdanig versleten en helemaal kapot waardoor u blij moet zijn dat u er vanaf. Daarnaast is het ook zo dat de auto voor het overgrote deel uit oud ijzer bestaat welke op zichzelf al een kleine waarde vertegenwoordigt.

Let op vrijwaring bij verkoop

Wanneer u de sloopauto gaat verkopen aan een van de ophaaldienst die in Nederland actief is moet u er opletten dat er altijd een geldig vrijwaringsbewijs ontvangt. Ook wanneer u kentekenbewijs niet meer compleet kunt u online via de website van de RDW een demontagecode-aanvragen. Met de demontagecode dan wel tenaamstelling code kan de autosloperij uw auto direct afmelden. Het voertuig is dan daadwerkelijk verkocht u betaalt ook geen motorrijtuigenbelasting meer voor de oude auto.

Voertuig met schade verkopen

Het overgrote deel van de auto’s die op de autosloperij belanden zijn oude voertuig. De gemiddelde leeftijd van de sloopauto bedraagt ±17 tot en met 18 jaar oud. Vaak hebben de auto’s dan dusdanig veel kilometers afgelegd dat er veel onderdelen moeten worden vernieuwd wat de dagwaarde van het voertuig te boven gaat. Voor een schadeauto’s gaat het heel anders dit zijn vaak jonge courante auto’s van slechts enkele jaar oud. Helaas is er een verkeersongeval ontstaan waardoor u opgezadeld zit met een schadeauto. Repareren kan wel maar kost vaak een hoop geld zeker wanneer u dan niet volledig verzekerd bent moet u deze kosten uit eigen portemonnee dragen. Het direct verkopen van de schadeauto aan een autosloperij kan soms interessant zijn. Vaak worden er nog hoge inkoop prijzen betaald voor de schadeauto’s dit omdat de onderdelen jong en courant zijn en goed als tweedehands auto onderdeel kunnen worden verkocht.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl