Auto verkopen via Marktplaats: voor- en nadelen

Auto-verkopen-marktplaats

Je hebt een nieuwe auto gekocht en wil je oude auto verkopen via Marktplaats? Je hebt een bedrijfswagen gekregen en dus je eigen auto niet meer nodig? Je hebt niet langer een auto nodig en wilt de jouwe verkopen? Bij al deze gebeurtenissen denken we er vaak meteen aan om onze auto te verkopen via een erkende garage omdat we denken zo makkelijker kopers te vinden en een goeie prijs te krijgen voor onze auto. Wist je echter dat je ook heel gemakkelijk zelf online je auto kan verkopen?

Marktplaats auto verkopen kosten?

Via verschillende sites kan je je auto aanbieden aan een groot publiek van potentiële kopers. Je plaats eenvoudigweg de gegevens van je auto (bouwjaar, motor, opties, staat van de auto, vraagprijs,…) en foto’s op sites zoals marktplaats.nl, autoscout24, autotrack en dergelijke en iedereen die geïnteresseerd is kan je rechtstreeks contacteren zonder tussenpersonen. Dit kan via mail zijn, via een berichtenbox van de site zelf of telefonisch. Maar let op, een auto verkopen via marktplaats kan in de kosten lopen.

Voordelen online marktplaats sites

  • Je bepaalt zelf met wie je wilt onderhandelen en aan wie je uiteindelijk wilt verkopen. Je hebt hierin totaal geen verplichtingen.
  • Je hebt vrije keuze om een bepaalde vraagprijs in te stellen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een garage waar bij de vraagprijs ook een commissie voor de verkopende garage zal worden gerekend.

Nadelen online marktplaats sites

  • Wanneer potentiële kopers interesse tonen zullen zij over het algemeen vragen om te mogen langskomen voor het bezichtigen van de auto. Dit houdt natuurlijk wel in dat je aan vreemden je adres moet doorgeven terwijl je niet weet wat de bedoeling van deze mensen is.
  • Door een groot aanbod van auto’s op online verkoopplaatsen kan het soms een hele tijd duren eer je een koper zal vinden. Je zal hoogstwaarschijnlijk wel veel reactie krijgen, maar dit wil niet altijd zeggen dat je je auto gemakkelijk zal verkocht krijgen. Moet je je auto snel verkocht krijgen dan is dit misschien niet de beste optie.
  • Helaas is gratis auto verkopen marktplaats tegenwoordig geen optie. Afhankelijk van de periode betaal je een flink bedrag, oplopend tot 25 euro. Het voordeel van deze marktplaats kosten is dat Marktplaats.nl een enorm bereik heeft waardoor je de auto waarschijnlijk wel snel verkoopt. Wilt u uw auto wel helemaal gratis verkopen, dan is bijvoorbeeld Ikwiljouwautokopen.nl een goede optie.
  • Voor verschillende sites waar je je auto kan aanbieden zullen kosten aangerekend worden voor het plaatsen van de advertentie of zal een soort van commissie gevraagd worden. Ga dit zeker na vooraleer je auto op een bepaalde site aan te bieden.

Als je op het punt staat je auto te verkopen om wat voor reden dan ook, ga eerst eens alle opties van verkoop na. Het kan zeker de moeite lonen dit zelf te doen in plaats van over te laten aan een garage of verkoper. De kans is groot dat je met een hoger bedrag eindigt als je geen tussenpersoon inschakelt.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl