Auto verkopen aan dealer of handelaar: voor- en nadelen

Auto-verkopen-dealer-voordelen-nadelen

Als je om één of andere reden je auto moet verkopen heb je verschillende mogelijkheden om dit te doen. Je kan dit online op verschillende sites of via advertenties zelf doen of je kan de verkoop en onderhandelingen overlaten aan een dealer of handelaar. Hierna gaan we daar even verder op in.

Voordelen van het verkopen via een dealer of handelaar?

  • Een dealer is een specialist ter zake en dit zowel over de technische kant van de auto als over het onderhandelen en verkopen. Hij zal wellicht overtuigender kunnen uitpakken naar potentiële kopers dan dat je dat zelf kan. Door zijn ervaring weet hij ook waarover geïnteresseerden kunnen struikelen of door welke aspecten ze gemakkelijker te overtuigen zijn wat hij uiteraard zal gebruiken bij de verkoop van jouw auto. Dit kan bijgevolg leiden tot een hogere verkoopprijs.
  • Door het onderhandelen en de verkoop over te laten aan een dealer geef je meteen ook het grootste werk uit handen. Hij zal het zijn die de telefoons, mails en bezoeken voor zijn rekening zal nemen. Verkoop je je auto zelf dan is al dit werk voor jou.
  • Je hoeft geen persoonlijke gegevens zoals adres of telefoonnummer aan vreemden doorgeven, geïnteresseerden contacteren rechtstreeks de dealer. Indien nodig is hij dan ook de enige die je zal contacteren als dit nodig blijkt.

Nadelen van het verkopen via een dealer of handelaar?

  • De prijs die een koper bereid is te betalen zal niet de prijs zijn die jij uiteindelijk zult krijgen. Als je via een dealer verkoopt zal hij ook zijn commissie aanrekenen die van de verkoopprijs afgehouden wordt. Daartegenover staat wel dat hij door zijn verkoopvaardigheid misschien een hogere prijs zal verkrijgen dan wanneer je zelf verkoopt.
  • Je hebt er weinig tot geen controle op aan wie je auto uiteindelijk verkocht wordt. Wanneer je zelf verkoopt neem jij de beslissingen, hier neemt de dealer de beslissingen.

Hoewel je uiteindelijke prijs lager kan liggen wanneer je verkoopt via een dealer zijn er toch ook wel heel wat voordelen aan die je ook geld, tijd en energie zullen besparen. Heb je twijfels over de manier waarop je wilt verkopen, ga dan eerst even langs bij een dealer en overleg wat de mogelijkheden zijn. Hij zal je hierin beslist van dienst zijn. Je hebt er alle baat bij de voor- en nadelen goed tegen elkaar op te wegen en dan pas een beslissing te nemen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl