Rijden met een ingevorderd rijbewijs

rijden-met-ingevorderd-rijbewijs

Rijden met een ingevorderd rijbewijs is ontzettend onverstandig om te doen. Je kunt hier veel schade mee aanrichten. Denk bijvoorbeeld aan inzittenden die bij jou in de auto zitten wanneer je een ongeluk krijgt op het moment dat jij gaat rijden zonder rijbewijs

Behalen van een geldig rijbewijs

Als je een motorvoertuig wilt besturen, moet je een geldig rijbewijs hebben. Een geldig rijbewijs krijg je door een theorie-examen en een rijexamen af te leggen. Beide examens moeten met succes behaald worden! Op het moment dat je een rijbewijs krijgt, ben je bevoegd om met een motorvoertuig aan het verkeer deel te nemen. Een rijbewijs is 10 jaar geldig en mag niet beschadigd zijn. Op een rijbewijs staat welke type motorvoertuig je mag besturen.

Rijbewijs ingevorderd door de politie

Je mag niet zonder geldig rijbewijs een motorvoertuig besturen. Als een rijbewijs ingevorderd is, mag je ook geen motorvoertuig besturen. De politie mag rijbewijzen invorderen op het moment dat je een gevaar voor de verkeersveiligheid vormt of staande door de politie wordt gehouden. Het invorderen van een rijbewijs is niet prettig en kan grote gevolgen met zich meebrengen. Het CIJB (Centraal Justitieel Incassobureau) kan ook rijbewijzen inhouden als er openstaande boetes zijn. Op het moment dat de boetes betaald zijn, zal het rijbewijs worden teruggegeven door CIJB.

Gevolgen ingevorderd rijbewijs

Op het moment dat een rijbewijs wordt ingevorderd, zal je rijbewijs naar de officier van justitie worden gestuurd. De officier van justitie beslist of je wel of niet je rijbewijs terug kan krijgen. De officier van justitie kan een rijbewijs teruggeven, voor een bepaalde tijd inhouden of doorsturen naar het CBR (Centraal Bureau Rijbewijzen). Als je het niet eens bent met de beslissing van de officier van justitie kun je naar de rechter gaan. De rechter neemt dan de uiteindelijke beslissing over het wel of niet teruggeven van jouw rijbewijs.

Het is niet slim om te rijden zonder rijbewijs omdat je niet mag rijden in een motorvoertuig en mocht er iets gebeuren dan kan dit juridisch grote gevolgen met zich meebrengen. Het is raadzaam om altijd juridisch hulp in te roepen als je het niet eens bent met een beslissing of om zaken te verduidelijken. Rijden zonder rijbewijs is dus niet zonder risico en kan nare gevolgen met zich meebrengen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl