Dit zijn je rechten en plichten na een auto-ongeluk

auto-ongeluk-rechten

Een ongeluk zit in een klein hoekje. In de auto op de weg is er altijd een kans op een ongeluk, het kan overal en altijd gebeuren. Dit geldt ook voor alle kleinere ongelukken zoals tijdens het inparkeren tegen de andere auto aanrijden. Het is dus belangrijk om goed je rechten en plichten te weten als je bij een ongeval betrokken raakt. Ook als je niet de veroorzaker bent van het ongeluk is deze kennis cruciaal. Dus wat zijn je rechten en plichten precies?

Aansprakelijkheid na een auto-ongeluk

Het belangrijkste om te weten na een auto-ongeluk is wie er aansprakelijk is voor het incident. Wie botste er op wie? Het vaststellen van de aansprakelijkheid kan soms ingewikkeld zijn, vooral als beide partijen geen idee hebben wie het ongeluk had veroorzaakt. Toch is de aansprakelijkheid belangrijk om te bepalen wie er aansprakelijk is voor de schade aan de voertuigen en eventuele verwondingen. Vooral de verzekering wilt graag weten wie er aansprakelijk is en wie er dus meer moet betalen. 

Het melden van een auto-ongeluk bij de juiste instanties

Gelijk na het auto-ongeluk is het belangrijk om het incident te melden bij de juiste instanties. Dit omvat het bellen van 112, het informeren van de politie en je verzekeringsmaatschappij. Door 112 te bellen, zullen de hulpdiensten snel kunnen helpen met het ongeluk. Ook bij een klein auto-ongeluk is het soms handig om de politie te bellen. Als je er niet uitkomt met de andere partij kan de politie het gesprek beter begeleiden. Indien er verwondingen zijn is het altijd verplicht om 112 te bellen. 

Het verzamelen van bewijsmateriaal en getuigenverklaringen

Bewijsmateriaal kan van onschatbare waarde zijn bij het bepalen van aansprakelijkheid en het regelen van verzekeringsclaims. Zonder het bewijsmateriaal zal de verzekering soms niet alle kosten vergoeden en ben je zelf veel geld kwijt. Na een auto-ongeluk is het daarom belangrijk dat beide partijen een schadeformulier invullen zodat de verzekering precies weet wat er gebeurt is, wie er aansprakelijk is en wie wat moet betalen of vergoed krijgt. 

De rol van de verzekering

Een auto-ongeluk brengt veel kosten met zich mee. Zelfs als het gaat om een kras op de andere auto tijdens het inparkeren kunnen de kosten hoog oplopen. De verzekering speelt hierin een belangrijke rol. Zorg ervoor dat het schadeformulier correct is ingevuld en dat je deze direct opstuurt naar de verzekering. Heb je zelf verwondingen opgelopen tijdens het ongeluk? Dan heb je in dat geval recht op een schadevergoeding. Letselschade na een verkeersongeval kan variëren van rug- of nekklachten tot verwondingen waardoor je naar het ziekenhuis moet. Ook hier is het schadeformulier belangrijk. Maak ook foto’s van het ongeluk om deze te laten zien aan de verzekering indien het nodig is. 

Juridische hulp na een auto-ongeluk

In sommige gevallen kan het nodig zijn om juridische bijstand in te schakelen na een auto-ongeluk. Bij het oplopen van letselschade kan je bijvoorbeeld een letselschadeadvocaat inhuren. Als er moeilijkheden of ruzies ontstaan bij het bepalen van de aansprakelijkheid is het vaak handig om juridische hulp in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het beschermen van je rechten en het verkrijgen van de vergoeding die je verdient. 

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl