Voertuig belastingen, een korte uitleg

veilig-de-weg-op

Sta je op het punt om een nieuwe auto of motor aan te schaffen, te importeren of op je naam te zetten? Dan is het zeer aan te raden om dit artikel te lezen. Zo krijg je gelijk een duidelijk overzicht van welke voertuig belastingen er bestaan en welke je zal moeten gaan betalen. Zo weet je precies wat je verschuldigd bent en voorkom je hoge naheffingsaanslagen.

Motorrijtuigenbelasting

Zodra je een motorrijtuig (bestelauto, personenauto, vrachtauto, autobus of motor) op jouw naam zet, doe je ook direct aangifte voor de motorrijtuigenbelasting. Deze belasting moet je zowel betalen wanneer je gebruik maakt van het voertuig als wanneer deze stilstaat op privéterrein.

De betaling

Kort nadat je aangifte heeft gedaan, zul je automatisch een rekening met digitale acceptgiro toegestuurd krijgen. Wanneer je deze rekening niet ontvangt, is het raadzaam om met de belastingdienst contact op te nemen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor het betalen van deze belasting. Wanneer je deze te laat betaalt, kan je een naheffingsaanslag krijgen. De uiterste betaaldatum staat op de rekening. Je kunt deze belasting betalen via een automatische incasso of met een acceptgiro. Probeer ook niet onder de aangifte of het betalen van deze belasting uit te komen. Er wordt intensief gecontroleerd door middel van onder andere camerabeelden, douane gegevens en inlichtingen van de politie, zoals bekeuringen en processen-verbaal.

De hoogte

De hoogte van de motorrijtuigenbelasting die je moet betalen, hangt af van het type voertuig dat je hebt. Verder zijn de volgende factoren ook van invloed:

  • Het gewicht;
  • De brandstof;
  • Hoe milieuvervuilend het motorrijtuig is;
  • In welke provincie de houder gevestigd is.

De belastingdienst biedt een online rekenhulp aan waar je gemakkelijk en snel zelf kunt berekenen hoeveel motorrijtuigenbelasting je precies moet gaan betalen.

Vrijstelling

Indien je aan bepaalde voorwaarden voldoet, ontvang je een vrijstelling voor de motorrijtuigenbelasting, hierdoor betaal je geen of minder belasting. Zo geldt er een vrijstelling voor oldtimers, dit zijn alle voertuigen die minimaal 40 jaar geleden voor het eerst in gebruik zijn genomen. Verder geldt er ook een vrijstelling voor motorrijtuigen van de politie of de brandweer, (dieren)ambulances, lijkwagens, kolkenzuigers, straatveegwagens en motorrijtuigen voor de aanleg en het onderhoud van wegen.

BPM

BPM is de belasting voor personenauto’s of motorrijwielen. Kortom, mocht je in bezit zijn van een personenauto, motor of bestelauto dan moet je ook BPM afdragen. De hoogte van de BPM wordt berekend over de CO2-uitstoot in gram/km of over de nettocatalogusprijs. De aangifte van de belasting kan gedaan worden via een bpm-aangiftepunt. In een aantal situaties kun je een vrijstelling krijgen, er hoeft dan geen bpm betaald te worden.

Belasting zware voertuigen

Ten slotte bestaat er de belasting voor zware voertuigen, dit geldt voor vrachtauto(combinatie)’s. Dit hoeft alleen betaald te worden indien je jouw vrachtauto(combinatie) wilt gebruiken op de snelweg en indien deze voldoet aan beide volgende voorwaarden:

  • Het voertuig is uitsluitend bestemd voor het vervoeren van goederen;
  • De toegestane maximummassa van de vrachtauto(combinatie) is 12.000 kg of meer.

Mocht je hier hulp bij nodig hebben, dan kan de belastingtelefoon bereiken op het nummer: 0800 0749

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl