5 manieren om veiliger te rijden!

vijf-manieren-veiliger-rijden

Autofans staan vaak bekend als roekeloze rijders die ervan houden om de hoogste snelheden op te zoeken. Oké, misschien is dit laatste ook niet helemaal fout, maar het roekeloze wel. Toch merk ik dat op het gebied van veiligheid er vaak nog van alles te winnen valt. Daarom geef ik je in deze blog vijf tips hoe jij veiliger de straat op kunt. Laat je inspireren!

1. Regelmatig controleren

Het is wettelijk verplicht om eens in de zo veel tijd een APK uit te laten voeren, maar dat betekent niet dat jij buiten deze periode geen schade op kunt lopen. Het is daarom ook aan te raden om regelmatig zelf een kleine controle uit te voeren, waarin je simpelweg kijkt of alles nog op plaats zit of dat er misschien iets vervangen moet worden. Zo weet je zeker dat jouw auto presteert naar horen.

2. Houd rekening met je medeverkeer

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar uit praktijk blijkt dat veel verkeerdeelnemers deze tip toch nog nooit gehoord hebben. Je bent namelijk nooit de enige die aan het verkeer deelneemt: jouw rijgedrag heeft ook invloed op anderen. Wanneer jij een hoge snelheid aan wil tikken, kan dit niet alleen gevaarlijk zijn voor jezelf, maar ook voor anderen. Altijd goed om te onthouden dus.

3. Las pauzes in

Nederland heeft een geweldig wegennetwerk, met regelmatig plaatsen waar jij kunt stoppen. Toch merken we dat veel mensen hier nooit gebruik van maken, ook niet als ze gigantische stukken rijden. Een regelmatige pauze inlassen kan toch erg handig zijn, omdat het je batterij weer even oplaadt. Je koopt een lekkere snack en zorgt ervoor dat je weer genoeg concentratie hebt om de rest van de rit te rijden. Geen last van dompers, aangezien jij deze al voor was!

4. Verzekeren

Vaak gaat daadwerkelijke veiligheid gepaard met het gevoel van veiligheid. Wanneer iemand enorm voorzichtig rijdt uit angst diens auto te beschadigen, gebeurt vaak exact dit. Deze hoge kosten kunnen gelukkig ook op een andere manier voorkomen worden, namelijk door een autoverzekering af te sluiten. Doordat jij nu weet dat je niet zelf deze kosten hoeft te betalen, kun je met een gerust hart over de weg.

5. Geen afleiding

Net een belangrijke bespreking gehad waar je hoofd nog helemaal van vol zit, of nog een belangrijk appje te versturen terwijl je eigenlijk ook op weg wil? Het is niet slim om op zo’n moment achter het stuur te kruipen. Veel mensen denken dat hun telefoon wegleggen genoeg is om afleiding te voorkomen, maar afleiding kan ook van veel andere bronnen komen. Zorg er dus voor dat je hoofd leeg (genoeg) is, zodat jij je volledig op de weg kan focussen.

Goed bezig!

De realisatie dat je niet 100% veilig rijdt is al een goede eerste stap naar een veiligere rijstijl. Door mijn tips toe te passen, weet ik zeker dat jij geen gevaar op de weg zult zijn.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl