Wat is private lease?

Wat is private lease?

Private lease betekent dat je als particulier in een nieuwe auto of occasion rijdt waar je per maand een vast bedrag voor betaalt. De auto komt niet in jouw eigendom, maar behoort tot het bezit van de leasemaatschappij. Je hoeft bij privé lease van een auto alleen maar de kosten voor de brandstof te betalen. Voor de rest zijn alle kosten, variërend van wegenbelasting tot verzekeringen en van APK tot reparaties inbegrepen in het maandbedrag. Private lease is wat dat betreft te vergelijken met een auto huren, maar dan voor een lange periode. De kosten van private lease verschillen enorm, je kosten vergelijken met een private lease vergelijker kan lonen. Wanneer je een via private lease een auto aanschaft, is het goed om onderstaande zaken in gedachten te houden.

Kenmerken private lease

Bij private lease sluit je als particulier een leaseovereenkomst af voor een periode die je vooraf bepaalt. Deze periode betreft de zogenoemde looptijd en varieert van twaalf maanden tot zestig maanden. Naast de looptijd bepaal je de zogenoemde kilometerbundel ofwel het aantal te rijden kilometers per jaar. Rijd je meer kilometers dan overeengekomen? In dat geval betaal je per gereden kilometer boven de kilometerbundel een extra bedrag. Overigens geldt dat er leasemaatschappijen zijn die voor meer gereden kilometers een jaarlijkse verrekening hanteren. Bij minder gereden kilometers dan overeengekomen is het mogelijk om een bedrag terug te krijgen, maar dit is een lager bedrag dan dat je zou moeten betalen bij meer gereden kilometers. Na afloop van de looptijd lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij en kan je desgewenst een nieuwe overeenkomst voor een nieuwe auto afsluiten.

  • Looptijd 12 tot 60 maanden
  • Kilometerbundel
  • Extra betalen bij meer kilometers
  • Einde looptijd = auto inleveren

Vast maandbedrag

Het vaste maandbedrag bestaat onder meer uit rente net als uit afschrijvingskosten. Bovendien zijn de afleveringskosten, motorrijtuigenbelasting en verzekeringspremie bij private lease inbegrepen. Dat geldt eveneens voor onderhoud aan de auto net als schadeherstel of glasreparatie en voor het vervangen van banden. Zo ben je ook verzekerd van pechhulp als je onderweg komt stil te staan met de private leaseauto en is vervangend vervoer daarbij inbegrepen. Je kan dus in een splinternieuwe auto rijden, waarbij je alleen de brandstof zelf betaalt. Om je brandstof gemakkelijk te bepalen, is het bij sommige leasemaatschappijen mogelijk een tankpas aan te schaffen. Overigens betaal je natuurlijk ook zelf eventuele parkeerkosten en boetes voor verkeersovertredingen net als de kosten voor het wassen van je auto in de wasstraat.

  • Rente- en afschrijvingskosten
  • Onderhoud, reparatie en herstel
  • Pechhulp en vervangend vervoer
  • Verzekeringspremie
  • Motorrijtuigenbelasting
  • APK

Private lease registratie bij BKR

Private lease mag dan wel geen lening zijn, er vindt wel een registratie van de leaseovereenkomst plaats bij Bureau Krediet Registratie. Bovendien vindt er vooraf een financiële controle plaats door de aanbieder van private lease. Het is voor de leasemaatschappij namelijk belangrijk te weten of je aan de financiële verplichtingen kan voldoen bij het aangaan van de leaseovereenkomst. De registratie bij het BKR voorkomt bovendien dat je andere financiële verplichtingen aangaat die gelet op de financiële situatie onverantwoordelijk zijn. Hoewel private lease geen lening is, registreert het BKR het totale leasebedrag wel zo.

Lagere hypotheek bij private lease

Het is goed om te weten dat je door de registratie van private lease bij het BKR te maken krijgt met gevolgen voor het afsluiten van een hypotheek. De leaseovereenkomst is wat dat betreft een financiële verplichting die meetelt bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dit is uiteraard alleen van belang als je een private leasecontract hebt en gedurende de looptijd een huis wilt kopen met hypotheek. In deze situatie mag je rekening houden met een lager maximaal hypotheekbedrag. Het is sinds 1 april 2022 zelfs zo dat het volledige maandbedrag van een private leasecontract meetelt bij de berekening van de maximale hypotheek. Het kan zomaar tienduizenden euro’s aan hypotheek schelen als je de keuze maakt voor private lease.

Bedrag vooruit betalen

Bij private lease bestaat de mogelijkheid om vooraf een deel van het totaalbedrag van de overeenkomst in te leggen. Dit betekent niet alleen dat je maandlasten tijdens de looptijd lager worden, maar ook dat er bij het BKR een lager bedrag geregistreerd wordt. Het is overigens eveneens mogelijk om voor een kort private leasecontract te kiezen, zoals voor twaalf of vierentwintig maanden als je over een paar jaar een hypotheek af wilt sluiten.

Veranderingen in persoonlijke situatie

Je gaat bij private lease een overeenkomst aan voor een of meerdere jaren. Het is mogelijk dat je persoonlijke situatie in de loop van de tijd verandert, waardoor je niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen. Bijvoorbeeld door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, scheiding of een andere bijzondere omstandigheid. Het is aan te raden om bij het afsluiten van een contract voor private lease na te gaan of in een dergelijke situatie een kosteloze opzegging mogelijk is. De overeenkomst is overigens altijd te beëindigen, maar in de meeste situaties betaal je bij private lease dan een opzegvergoeding.

Registratie schadevrije jaren

Bij het aangaan van contract voor private lease is het aan te raden om op te letten of de leasemaatschappij een registratie bijhoudt van schadevrije jaren. Dat is belangrijk als je na afloop van private lease zelf een auto wilt kopen en een autoverzekering met schadevrije jaren wilt afsluiten. Je krijgt dan namelijk een korting op de premie.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl