Welke kosten zijn er allemaal als je een auto hebt?

kosten-auto

Voordat ik een auto ging kopen had ik geen flauw benul van welke kosten er bij komen kijken wanneer je eigenaar bent van een auto. Een auto hebben kan dus ontzettend handig zijn, maar het brengt ook de nodige kosten met zich mee. Naast de aanschafprijs van een auto zijn er ook vaste en variabele kosten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel zet ik deze kosten voor je op een rij.

Overzicht kosten auto

  • Aanschafkosten (eenmalig)
  • Verzekering (maandelijks)
  • Motorrijtuigenbelasting / wegenbelasting (maand / kwartaal)
  • Brandstofkosten
  • Kleine beurt, grote beurt en andere reparaties (jaarlijks)
  • APK-keuring (jaarlijks)
  • Parkeerkosten
  • Vervangend vervoer

Aanschafkosten

De eerste kostenpost waar je mee te maken krijgt bij het hebben van een auto zijn de aanschafkosten. De prijs van een auto kan sterk variëren, afhankelijk van het merk, model en de leeftijd van de auto. Daarnaast moet je ook rekening houden met bijkomende kosten zoals belastingen, verzekeringen en eventuele garanties. De BPM is een belasting die wordt geheven op de aanschafprijs van personenauto’s en motorrijwielen. De BPM aangifte is afhankelijk van verschillende factoren. 

Verzekering

Een autoverzekering is verplicht in Nederland en vormt een belangrijke kostenpost. De premie die je betaalt is afhankelijk van verschillende factoren zoals je leeftijd, het aantal schadevrije jaren, het type auto en de dekking die je kiest. Het is verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken om zo de beste en voordeligste verzekering voor jouw auto te vinden.

Motorrijtuigenbelasting

Naast de verzekering moet je ook motorrijtuigenbelasting betalen. De hoogte van de belasting is afhankelijk van het gewicht en de CO2-uitstoot van je auto. Voor zuinige auto’s betaal je over het algemeen minder belasting dan voor auto’s die meer uitstoten.

Brandstofkosten

Brandstofkosten zijn een belangrijke variabele kostenpost bij het hebben van een auto. De prijs van brandstof fluctueert constant en kan sterk verschillen per land en regio. Het is verstandig om de prijzen van verschillende tankstations met elkaar te vergelijken om zo de voordeligste optie te kiezen. Daarnaast kan het ook lonen om naar alternatieve brandstoffen zoals elektriciteit of waterstof te kijken.

Kleine beurt, grote beurt en andere reparaties

Een auto heeft regelmatig onderhoud nodig om in goede staat te blijven. Denk hierbij aan het vervangen van olie en filters, het controleren van bandenspanning en het uitvoeren van kleine reparaties. Daarnaast kunnen er ook grotere reparaties nodig zijn zoals het vervangen van onderdelen of het repareren van schade. Gemakshalve wordt er uitgegaan van wisselend een kleine- en grote beurt. Dit laat ik altijd doen tijdens de APK-keuring. Bij het schrijven van dit artikel gaat mijn auto over twee weken naar de garage voor een APK-keuring en grote beurt. Vorig jaar was het een kleine beurt.

De kosten hiervoor kunnen verschillen. Vorig jaar kwam mijn auto alleen door de APK indien ik nieuwe banden liet plaatsen. Je kan daarom niet voorspellen hoeveel kosten je hebt aan onderhoud. Het is daarom verstandig om gedurende het jaar geld te sparen voor onverwachte onderhouds- en reparatiekosten.

APK-keuring

Om de veiligheid en milieuvriendelijkheid van auto’s te waarborgen, moet elke auto in Nederland periodiek worden gekeurd. De APK-keuring is verplicht en moet jaarlijks of om de twee jaar worden uitgevoerd, afhankelijk van de leeftijd van de auto. De kosten voor de keuring kunnen variëren, maar gemiddeld liggen ze tussen de € 30,00 en € 50,00. Zelf zit ik bij SPAN, een lokale autogarage in Groningen. Een goede vriend van mij had hen aangedragen en de service is super.

Hieronder een overzicht van enkele APK-keuring aanbieders:

KwikFit€ 34,95
Profile€ 33,95
Bosch Service€ 49,95
Vakgarage€ 39,95
Bron: apk-vergelijken.com

Parkeerkosten

Als je een auto hebt zal je regelmatig parkeerkosten moeten betalen. Of het nu gaat om parkeren op straat, in een parkeergarage of op een parkeerterrein, de kosten kunnen aardig oplopen. Het is verstandig om van tevoren te informeren naar de parkeertarieven op de plekken waar je vaak komt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Vervangend vervoer

In geval van pech, onderhoud of reparaties kan het zijn dat je tijdelijk vervangend vervoer nodig hebt. Dit kan variëren van het huren van een auto tot het gebruikmaken van het openbaar vervoer. Het is verstandig om hier rekening mee te houden in je budget, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan. Wanneer je pechhulp afsluit of een regeling in je autoverzekering hebt, wordt dit vaak voor je geregeld.

Wegenwacht / pechhulp

Ten slotte is het verstandig om pechhulp af te sluiten. De klans is weliswaar klein, maar mocht je met pech aan de kant van de weg staan dan is het fijn dat je wordt geholpen. Ook als je geen pechhulp hebt afgesloten word je geholpen, maar zullen de kosten aanzienlijk hoger zijn. Afhankelijk van je dekkingsgebied (Nederland of Europa) betaal je tussen de € 5,00 en € 14,00 per maand aan premie. Zelf zit ik bij ANWB met dekking over heel Europa. Hieronder een overzicht van de verschillende premies.

Indicatie premieVervangend vervoer?Extra’s
ANWB (Nederland) €7,7848 uurANWB-lidmaatschap
Allianz (Nederland)€4,5824 uur
ANWB (Europa) €13,6548 uurANWB-lidmaatschap
Allianz (Europa)€7,0824 uur
Bron: Independer

Mijn kosten

Nu ik een beetje duidelijk heb gemaakt aan welke (extra) kosten je moet denken wanneer je een auto hebt, zal ik hieronder een overzicht geven van mijn (vaste) kosten die ik heb voor mijn auto.

VastBedrag per maand
Wegenbelasting€ 38,00
Autoverzekering€ 39,23
ANWB B.V.€ 13,65
VariabelGemiddeld per maand
Parkeerkosten€ 20,00
Brandstof€ 100,00
Totaal€ 210,88

Dan heb ik de jaarlijkse kosten voor een APK-keuring, kleine beurt of grote beurt niet meegenomen. Dat kan elk jaar enorm verschillen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl