Ondernemers opgelet: zo maak jij jouw bedrijf duurzamer

duurzaam-wagenpark

We moeten zuinig zijn op onze planeet. De aarde is namelijk aan het opwarmen en we moeten voorkomen dat dit erger wordt. Een oplossing is om duurzaam te gaan leven. Gelukkig valt er veel winst te behalen als het gaat om duurzamer leven. Zo kun jij als jouw bedrijf ook een steentje bijdragen. Weet je niet precies hoe je dit moet aanpakken, of waar je moet beginnen? Hieronder zetten we een aantal tips voor je op een rij.

Tip 1: Kies voor een duurzaam wagenpark

Het verkeer is de grootste boosdoener als het gaat om milieuvervuiling. Wanneer jij als bedrijf duurzamer wil worden, is een duurzaam wagenpark een goede optie. Met een duurzaam wagenpark bedoelen we het overstappen van de brandstofauto op een elektrische auto. Een elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit. Je kunt bijvoorbeeld een elektrische auto leasen. Leasen heeft veel voordelen, vooral op zakelijk gebied. Naast dat het natuurlijk beter is voor onze aardbol, heb je recht op heel wat fiscale voordelen en daar wordt de portemonnee blij van. Wanneer je nog duurzamer bezig wil zijn is een occasion leasen ook een goed idee. Zo geef jij een tweedehandsauto een nieuwe kans. Meer hierover lees je wanneer je zoekt op ‘lease occasion’. 

Tip 2: Verduurzaam het kantoor

Met z’n allen op kantoor verbruik je heel wat gas en stroom. De verwarming staat in de winter waarschijnlijk aan op de hoogste stand en de computers, printers en lampen vragen ook behoorlijk wat stroom bij elkaar. Om een duurzaam bedrijf te worden is het belangrijk om hier oplossingen voor te verzinnen. Plaats bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak en maak jouw kantoor een gasvrij pand. Dit kun je doen door een warmtepomp te laten installeren. Maar ook kleine aanpassingen, zoals ledlampen en dubbelglas zullen een boel wonderen verrichten.

Tip 3: Vaker vanuit huis werken

Als je het personeel een of twee dagen vanuit huis laat werken, zal het milieu daar blij van worden. Ten eerste kunnen deze mensen de auto laten staan. Dat scheelt al behoorlijk wat brandstof of elektriciteit, en natuurlijk CO2-uitstoot. Bovendien verminder je zo het risico op files én je zal ook zeker wat besparen op stroom en gas. De computers hoeven niet aan, de lichten kun je uitlaten en ook hoeft de verwarming niet te gloeien op kantoor.

Tip 4: Probeer zo veel mogelijk afval te scheiden

Als bedrijf zijnde heb je te maken met veel afval. Het is belangrijk om het afval zo veel mogelijk te scheiden. Dit afval kan vervolgens gerecycled worden. Wanneer je afval scheidt stoot je minder CO2 uit. Recyclen kost namelijk minder energie dan dat er nieuwe grondstoffen moeten worden gewonnen. Er hoeven bijvoorbeeld minder bomen gekapt te worden voor papier. En dat is weer voordeliger voor het milieu.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl