Hoe schrijf je een kenteken over?

Kenteken overschrijven

Ben je van plan om een auto te kopen dan is het belangrijk te weten dat je verplicht bent om het voertuig op naam te zetten. Een kenteken overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar doe je met behulp van de verkoper. Het proces van het overschrijven van een kenteken van een auto is heel simpel, maar het is wel belangrijk om een aantal zaken te weten. Er zijn namelijk een aantal voorwaarden verbonden aan het overschrijven van een kenteken. Bovendien zijn er verschillende manieren om het kentekenbewijs op je naam te zetten.

Kenteken overschrijven met compleet kentekenbewijs

Je hebt de hulp van de verkoper nodig in die zin dat je bij het kopen van een auto het complete kentekenbewijs ontvangt. Daarom is het slim om vooraf even na te vragen of het kentekenbewijs volledig is. De verkoper dient anders eerst een nieuw kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode bij de RDW aan te vragen. Betreft het een papieren kentekenbewijs dan is het overigens wel toegestaan dat Voertuigbewijs deel I ontbreekt. 

Wil je zeker weten dat het kentekenbewijs bij het voertuig hoort dan is dat gratis te checken via de RDW via ‘Kentekencard controleren’. 

Overige voorwaarden

Naast de volledige gegevens geldt dat voor een kenteken overschrijven nog een aantal voorwaarden van toepassing zijn. Je dient voor het overzetten van een auto op naam minimaal 18 jaar te zijn en ingeschreven te staan in de Basisregistratie Personen (BRP). Verder dien je als koper zelf voor de overschrijving op je naam zorg te dragen. 

Online kenteken overschrijven

Indien er geen sprake is van een papieren kentekenbewijs is het mogelijk om een kenteken online over te schrijven. Je dient dan wel over de tenaamstellingscode en over de kentekencard te beschikken en een Nederlands identiteitsbewijs te hebben. Verder is een kenteken overschrijven online mogelijk als je over een smartphone beschikt met een NFC chiplezer. Hiermee is namelijk een identiteitscheck uit te voeren. Als je niet aan deze voorwaarden voldoet dan is het nodig om naar het loket te gaan.

Online identiteitscheck

Bij het online overschrijven van een kenteken geldt dat er een online identiteitscheck plaatsvindt. Dat kan met een identiteitskaart of met de DigiD app. Als de controle is voltooid, is het mogelijk om de auto over te schrijven. Dat doe je via ‘Voertuig overschrijven’ om daarna de betaling via iDeal te verrichten. 

Ontvangst van meerdere emailberichten

Je krijgt van de RDW een aantal berichten per email ter afronding. De tweede email die je krijgt, is de daadwerkelijke bevestiging van de overschrijving van het kenteken. In de volgende email die je ontvangt, staat een link (30 dagen geldig) die leidt naar het vrijwaringsbewijs en naar het eerste deel van de tenaamstellingscode in het tenaamstellingsverslag. Je dient het vrijwaringsbewijs te printen of te downloaden en aan de verkoper te overhandigen. Vervolgens krijg je het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode per post toegezonden.

Koop je een auto bij een door de RDW erkend autobedrijf dan hoef je vaak zelf niets te doen voor de overschrijving. Het bedrijf heeft dan de mogelijkheid om dat direct te regelen. Neem wel je legitimatiebewijs mee.

Overschrijven kenteken bij loket

Je hebt altijd de mogelijkheid om een kenteken overschrijven bij een loket te regelen. Dat kan bijvoorbeeld bij een keuringsstation net als bij een RDW-balie of bij een kentekenloket. Er zijn zelfs kentekenloketten om in de avond of in het weekend op zondag de overschrijving bij een loket te regelen. Om bij het loket de overschrijving in orde te maken, heb je meerdere gegevens nodig, zoals de kentekencard, tenaamstellingscode of het Overschrijvingsbewijs en Tenaamstellingsbewijs Deel IB. Deze documenten vraag je aan de verkoper en neem je net als je identiteitsbewijs mee naar het loket. 

Ontvangst documenten bij loket 

Bij de overschrijving van het kenteken aan het loket krijg je een aantal documenten mee. Het gaat hierbij om een tenaamstellingsverslag en daarop staan dan de eerste vier cijfers vermeld dan de tenaamstellingscode. Ook ontvang je een vrijwaringsbewijs dat je aan de verkoper dient te overhandigen. Het vrijwaringsbewijs is een belangrijk document, want dat is een bewijs dat de auto niet langer op de naam van de verkopende partij staat geregistreerd.

Nieuw kentekenbewijs en deel tenaamstellingscode

Nadat je bij het loket bent geweest, ontvang je daarna het nieuwe kentekenbewijs thuis net als het ontbrekende deel van de tenaamstellingscode. Bij een overschrijving voor 16:00 uur geldt dat het loket de documenten dezelfde dag nog verzendt. 

Let op! De tenaamstellingscode bestaat doorgaans uit een bonnetje dat lijkt op een kassabon en die gooi je nogal gemakkelijk weg. Noteer daarom de cijfers van de tenaamstellingscode en voeg het bonnetje bij je administratie.

Kosten overschrijven kenteken

Een kenteken overschrijven kost geld. De kosten voor de overschrijving bedragen € 10,75 en zijn hetzelfde aan het loket als via de online overschrijving.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl