Kies voor een tweedehands- of stockwagen als nieuwe auto

skoda-stockwagen

Een nieuwe wagen koop je niet elke dag dus het is belangrijk dat je goed alle voor- en nadelen van een wagen afweegt voor je een keuze maakt. Als je een nieuwe wagen wil kopen, heb je hier vaak een lening voor nodig. Wil je liever geen lening aangaan? Dan koop je beter een tweedehandswagen of een stockmodel. Welke optie voor jou het beste is, hangt af van wat je juist in een auto zoekt.

Waarom voor een stockwagen kiezen?

Stockwagens zijn wagens die een dealer nog in zijn toonzaal of stock heeft staan. Wanneer er nieuwe modellen worden geleverd, kiezen de meeste dealers ervoor om de stockwagens tegen een lagere prijs te verkopen om plaats te maken. 

Het grootste voordeel van stockwagens is dat het eigenlijk nieuwe wagens zijn waar enkel proefritten mee gereden zijn. Je hebt dus een gloednieuwe wagen voor een lagere prijs dan de oorspronkelijke aankoopprijs. Waar nieuwe wagens vaak een levertermijn hebben van enkele weken, zijn deze wagens meteen beschikbaar. Doordat de dealer de ruimte nodig heeft voor de nieuwe modellen, is er soms nog een mogelijkheid om te onderhandelen over de prijs.  

Een nadeel van stockwagens is dat het gamma relatief beperkt is. Bij merkdealers is het vanzelfsprekend dat je enkel de keuze hebt tussen wagens van dat merk. Bij een Skoda-dealer zal je voornamelijk Skoda stockwagens vinden. Bovendien heb je bij een stockwagen niet de mogelijkheid om extra opties aan je auto toe te voegen. De wagen is reeds geproduceerd en kan enkel met de bestaande opties aangekocht worden.

Waarom voor een tweedehandswagen gaan?

Een tweedehandswagen is nog goedkoper dan een stockwagen en je hebt een groter aanbod waaruit je kan kiezen. Of je nu een tweedehands Audi a6 of een tweedehands Renault Twingo zoekt, de kans is groot dat je de wagen vindt die je wil. 

Daarnaast ben je met een tweedehandswagen vrij om te kiezen naar welke garage je wil gaan voor het onderhoud. Bij een stockwagen die je bij een bepaalde dealer koopt, ben je soms verplicht je onderhoud bij dezelfde garage te laten doen. Een merkgarage rekent vaak veel meer aan voor de onderdelen van een wagen dan een algemene garage. Ook de verzekering is meestal goedkoper bij tweedehandswagens om er zelden een all-risk verzekering wordt afgesloten. 

Een nadeel van tweedehandswagen is natuurlijk dat je niet de eerste eigenaar bent. Je weet dus niet wat er al allemaal met de wagen is gebeurd. Zeker wanneer je een wagen koopt bij een particulier loop je altijd een risico. Koop een tweedehandswagen dus bij een erkende dealer. Zo heb je vaak nog een jaar garantie bij grote problemen. 

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl