Wat zijn de voor- en nadelen van leasing?

voor-nadelen-leasing

Tegenwoordig is de markt van private leasing in België sterk op de voorgrond aan het komen. Bedrijven kiezen er steeds meer voor om bedrijfswagens niet meer aan te kopen, maar te leasen. Ook particulieren hebben de weg naar leasewagens gevonden. 

Wat zijn de voordelen?

Wanneer je geen bedrijfswagen ter beschikking hebt en geen lening wil aangaan voor een nieuwe wagen, kan een leasing privé interessant zijn. Leasing betekent dat je een wagen huurt voor een bepaalde periode. De meest voorkomende contracten zijn tussen drie en vijf jaar. Een van de grootste voordelen is dat je een vast bedrag per maand betaalt. Dit bedrag is inclusief alle kosten zoals verzekeringen en taksen. Enkel de brandstof moet je nog zelf bekostigen. 

Bij leasing heb je het voordeel dat je om de paar jaar een volledig nieuwe wagen krijgt. Wanneer je contract afloopt, kan je een nieuw contract aangaan met een nieuwe wagen. Indien er bijvoorbeeld door de overheid wordt beslist om strengere regels door te voeren om in bepaalde steden te rijden, hoef jij je daar geen zorgen over te maken. Je nieuwe wagen kan je gewoon kiezen op basis van eventuele nieuwe wetten en verplichtingen. 

Bovendien moet je je ook geen zorgen maken over de verkoopwaarde van je wagen. Als je contract is afgelopen, breng je de wagen binnen bij de leasingmaatschappij die de verkoop verder regelt. Jij moet je enkel bezighouden met het uitkiezen van een nieuwe wagen.

Wat zijn de nadelen?

Aan een private lease in België zijn ook enkele nadelen verbonden. In je contract is een bepaald aantal kilometers per jaar vastgelegd. Wanneer je dus plots van werk verandert en extra kilometers moet doen, moet je hiervoor bijbetalen per kilometer die je extra rijdt. Dit kan een serieuze rekening worden. 

Daarnaast moet je aan het einde van je contract je wagen volledig nieuw terug inleveren. Ben je tegen een paaltje gereden waardoor er een kleine bluts in je wagen zit? Dan ben je verplicht dit te laten maken wanneer je contract afloopt. Indien je eigenaar bent van een wagen, zou je kleine beschadigingen waarschijnlijk niet laten maken. Houd hier dus ook rekening mee voor je een beslissing neemt.

Wanneer je genoodzaakt bent om je contract te beëindigen voordat het is afgelopen, pleeg je contractbreuk, wat vaak een hoge boete met zich meebrengt. Bovendien heb je bij private leasing ook niet de mogelijkheid om de wagen over te kopen aan het einde van het contract. Wanneer je tevreden bent over een wagen zal je deze dus ergens anders moeten aankopen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl