GP Monza: Scarfiotti als laatste Italiaanse trots

gp-monza

De GP van Monza is al jarenlang de te bezoeken Grand Prix voor Italiaanse Formule 1-liefhebbers. Helaas voor hen is het al jaren geleden dat er daadwerkelijk ook een thuisoverwinning werd gehaald. De laatste Italiaanse winnaar op het Autodromo Nazionale di Monza is Ludovico Scarfiotti in 1966.

Ook in 2022 hoeft men niet te rekenen op een Italiaanse winnaar tijdens de Grand Prix van Italië. Of Antonio Giovinazzi moet iedereen doen verbazen en ver uit zijn gewoonlijke rol in de line-up treden. Maar de kans is groot dat ook in 2022 de eer nog altijd naar Ludovico Scarfiotti gaat. De Italiaanse coureur was geen grootheid in de autosport en raakte in de voorbij jaren zelfs zo goed als vergeten. Niet terecht, gezien zijn impact op de Italiaanse racewereld. 

Zo’n vader, zo’n zoon

Scarfiotti werd geboren als zoon van Luigi, ook een autocoureur. Racen zat dus al vanaf jongs af aan in zijn bloed. Zelfs opa Scarfiotti had een link met de autowereld. Hij was een van de negen oprichters van het nog altijd bekende automerk Fiat. Uniek, voor iemand die in 1933 werd geboren. Ludovico wist dertig jaar na zijn geboorte voor het eerst voor positieve opschudding te zorgen in de Italiaanse pers. Hij won samen met zijn teamgenoot Lorenzo Bandini de 24 uur van Le Mans. 

Maar echt bekend werd Scarfiotti pas in Italië toen hij de Grand Prix van Italië won. Na vijftien jaar was er eindelijk weer een Italiaanse winnaar op het circuit van Monza. Hij volgt Giuseppe Farina en Alberto Ascari op, die in 1950, 1951 en 1952 de GP van Monza wonnen. Zij zijn samen met Scarfiotti nog altijd de enige Italiaanse winnaars op het Autodromo Nazionale di Monza. 

Noodlottig ongeval

Lang duurt de Formule 1-carrière van Scarfiotti niet. Nadat hij tijdens de Grand Prix van Nederland in 1963 zijn debuut maakt, volgen slechts negen races in een tijdsbestek van vijf jaar. Een noodlottig ongeval in 1968 maakt een einde aan de loopbaan en het leven van de Italiaanse GP-winnaar.

Scarfiotti reed naast zijn races in de Formule 1 ook verschillende andere raceklasses. Zo deed hij ook mee in de bergbeklimming klasse. Met een Porsche 910 beklom hij de Rossfeldhöhenringstrasse in Duitsland tijdens een van die races. Zijn auto raakt onbestuurbaar en lanceert zichzelf een ravijn in. Scarfiotti’s Porsche wordt opgevangen in de bomen, maar de coureur wordt uit zijn auto geslingerd. Hij wordt ruim vijftig meter verder zwaargewond teruggevonden. In een ambulance onderweg naar het ziekenhuis overlijdt hij aan zijn verwondingen. 

Legende

Scarfiotti mag dan al ruim vijftig jaar niet meer leven. Zijn naam is nog altijd vereeuwigd in de boeken. Bij de echte Italiaanse autosportliefhebber gaat er altijd direct een lampje branden bij het noemen van deze legendarische naam. Scarfiotti zal voor altijd verbonden zijn met de GP van Monza.