Waar moet je op letten bij een proefrit?

Proefrit

De aankoop van een nieuwe auto gaat eigenlijk altijd gepaard met een proefrit. Tijdens een proefrit maak je kennis met de auto en ga je aanvoelen hoe hij rijdt en merk je hopelijk de eventuele gebreken op die de auto heeft. Het is echter niet makkelijk om te onthouden waar je allemaal op moet letten tijdens een proefrit. Je kan zomaar een beetje overweldigd raken van de nieuwe auto en in je enthousiasme sommige dingen over het hoofd zien. We helpen je graag een beetje op pad.

Plan je route goed

Een proefrit moet eigenlijk meerdere soorten wegen bevatten. Als je alleen maar over de snelweg rijdt, weet je dus niet hoe de auto aanvoelt op een bochtige, provinciale weg. En rij je alleen maar door een woonwijk, dan heb je geen idee hoe stabiel de auto is op hogere snelheid. Zorg er ook voor dat je niet op de drukste momenten op pad gaat. Een proefrit in de file is immers niet een proefrit te noemen. Daar komt bij dat de kans op een aanrijding in de spits groter is dan wanneer het rustiger is. Ga dus vanuit je autobedrijf in Emmen goed voorbereid op pad.

Controleer wat je kan controleren

Nog voordat je op pad gaat kan je al flink wat dingen controleren. Check de buitenkant op eventuele schade, kijk naar de velgen, de ruiten. Ook het interieur is belangrijk; is alles intact? Werkt de elektronica binnen helemaal naar behoren? Worden er misschien al waarschuwingslampjes getoond? Wie hier een goed oog voor heeft, weet nog voordat hij of zij gaat rijden of er defecten te vermelden zijn.

Hoe voelt de auto?

Aangezien je als het goed is de nodige uren gaat doorbrengen in de auto, is het belangrijk dat je je er comfortabel in voelt. Wees dus bijvoorbeeld kritisch op het in- en uitstappen; gaat het makkelijk of breek je bijna je nek? En hoeveel ruimte heb je voorin? Kunnen je kinderen goed uit de voeten op de achterbank of is dat toch een beetje aan de krappe kant?

Blijf alert tijdens het rijden

Laat een auto allereerst op een koude motor starten; een warme motor start soepeler en bij het starten op een koude motor, weet je gelijk of de auto startproblemen heeft. En als je eenmaal aan het rijden bent, hou je ogen en oren open. Hoor je gekke geluiden? Trilt het stuur, of de remmen? Trekt de auto naar een kant als je flink gas geeft? Eventuele onbalans is op die manier goed en tijdig op te merken. En zorg ervoor dat de radio uit staat, want muziek kan achtergrondgeluiden flink minder hoorbaar maken.

Haast je niet

De aanschaf van een auto is een serieuze zaak en dus is het belangrijk dat je goed je tijd neemt om te besluiten of deze auto ook echt geschikt voor je is. Loop de punten goed door en zorg ervoor dat je niks vergeet. Voorkom vervelende verrassingen door zorgvuldig alle facetten van de auto langs te gaan. Ben je thuis in de techniek? Doe dan vooral de motorkap ook even open. En vergeet niet de verkoper zo veel mogelijk relevante vragen te stellen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl