De verschillen tussen zomer- en winterbanden

winterbanden-zomerbanden-verschil

Iedereen weet wel dat er verschillen zitten tussen zomerbanden en winterbanden. Maar wat zijn de verschillen nu precies en wat zijn de effecten daarvan op het rijden onder verschillende weersomstandigheden? In dit artikel een overzicht.

Het verschil in profiel

Auto winterbanden hebben niet alleen méér profiel, het zit ook anders verdeeld. Zowel zomer- als winterbanden hebben profielblokken, maar bij winterbanden lopen ze meer zijwaarts en zijn de profielblokken nog eens opgedeeld in lamellen. Zie de afbeelding hierboven voor een duidelijke weergave van de verschillende profielen.
De lamellen zorgen voor extra grip bij het remmen en optrekken. Ook in bochten zorgen ze voor meer stabiliteit, doordat ze behalve dwars over de band ook in verticale richting geplaatst.

Het verschil in samenstelling van het rubber

Winterbanden zijn zachter dan zomerbanden. Dit is meteen de reden waarom ze een lagere brandstofefficiëntie hebben. Waarom de banden zachter zijn? Bij temperaturen onder de +7°C zijn zomerbanden niet meer flexibel. Winterbanden daarentegen blijven door het zachte rubber op het loopvlak (het gedeelte dat de weg raakt) van de autobanden ook flexibel bij lage temperaturen.

Waarom heeft een winterband meer grip op glad wegdek?

Winterbanden vervormen makkelijker

Omdat winterbanden zachter zijn vervormen ze makkelijker, ook bij lage temperaturen. Wanneer er oneffendheden op de weg liggen (bijvoorbeeld hagel of sneeuw), zal een winterband zich hier makkelijker naar vormen en dit zorgt voor meer grip.

Winterbanden voeren neerslag beter af

Doordat winterbanden veel meer profiel hebben heeft neerslag veel minder kans om op de banden te blijven plakken. Je banden blijven op die manier beter contact maken met het wegdek, waardoor je meer grip hebt.

Wat is het effect op de remweg?

Het zal je niet verbazen dat de remweg op glad wegdek kleiner is bij winterbanden dan bij zomerbanden, je hebt immers meer grip. Maar hoe groot is het verschil daadwerkelijk?
De remweg is afhankelijk van je beginsnelheid, de weersomstandigheden, de kwaliteit en soort van wegdek en het type band. Hoelang je remweg met winterbanden ten opzichte van zomerbanden is is dus niet precies te zeggen. Wel kunnen we aangeven dat je remweg bij een temperatuur lager dan 7°C zo’n 12 tot 20% korter is met winterbanden dan met zomerbanden.