Wanneer winterbanden en/of sneeuwkettingen?

winterbanden-sneeuwketting

Het zal duidelijk zijn dat je zomerbanden gebruikt bij goed weer en winterbanden bij winters weer. Maar waarom zijn winterbanden beter bij winterse weersomstandigheden? En zijn in de winter altijd beter dan zomerbanden? Op deze vragen geven we in dit artikel een antwoord.
De voornaamste reden dat je bij winterse omstandigheden het beste winterbanden kunt gebruiken is omdat het grovere profiel ervoor zorgt dat je op glad wegdek een betere grip hebt. Neerslag wordt namelijk beter afgevoerd en het rubber is zachter. Zowel bij sneeuw als bij hevige regenval en lage temperaturen ben je beter af met winterbanden. Je zal minder snel de bocht uitvliegen en je auto heeft een kortere remweg.

Waarom geen winterbanden?

Winterbanden mogen dan de meeste veiligheid bieden bij slechte, winterse weersomstandigheden, bij een temperatuur hoger dan 7 graden Celcius kun je beter met zomerbanden rijden. Zomerbanden is dus eigenlijk een beetje een vreemde naam, want zelfs tijdens de winter bereiken we die temperatuur regelmatig.

Ligt er een pak sneeuw op de weg, dan zijn winterbanden alleen niet genoeg. Het is aan te raden om in dat geval sneeuwkettingen te bevestigen.

Waarom Sneeuwkettingen?

In veel Europese landen zijn sneeuwkettingen alleen verplicht als dit op een bord wordt aangegeven. Toch is het aan te raden om altijd sneeuwkettingen te gebruiken als je op een weg met  een redelijke laag sneeuw als ondergrond rijdt. In Albanië, Kroatië en Oostenrijk ben je een bepaalde periode van het jaar verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben. Sneeuwkettingen moet je absoluut niet gebruiken op wegen met een normale ondergrond.

Martin
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl