Bandenspanning essentieel: ook bij winterbanden

bandenspanning

Wist je dat het verstandig is om elke vier weken de bandenspanning te controleren? Bij intensief gebruik wordt zelfs geadviseerd om het nog vaker te doen.

Ook voor winterbanden geldt dat de spanning invloed heeft op de prestaties van de band. Reden dus om binnenkort weer eens langs de garage te rijden.

Veiligheid boven alles

Dat winterbanden in de winter veiliger zijn dan zomerbanden, daar zijn we inmiddels wel aan gewend. Veel mensen zijn dus in het bezit van winterbanden. Ook weten we dat de winterbanden beter niet het jaar rond gebruikt kunnen worden, omdat de banden in de zomer sneller slijten.

Waar we ons alleen nog niet helemaal van bewust zijn, is de veiligheid van de winterbanden in verhouding tot de bandenspanning. De perfecte grip is nogal essentieel bij gladde omstandigheden, omstandigheden die in de winter nogal eens voorkomen. Als banden niet de juiste spanning hebben, kunnen ze vervormen en hebben ze niet de juiste grip.

De juiste bandenspanning?

Wat de juiste bandenspanning is, is nog niet zo eenvoudig te bepalen. Dit is namelijk afhankelijk van het automerk, het model en de bandenmaat. Meestal is de optimale spanning eenvoudig te vinden, maar een gespecialiseerde garage kan dit helemaal volgens de normen regelen.

Wil je het zelf opzoeken? Meestal staat het in het instructieboekje van de auto, op een sticker aan de binnenzijde van het portier bij de bestuurder of in het klepje van de tank van de auto. Dit is wel de ideale spanning in de zomer, voor winterbanden is het aanbevolen om de spanning hoger te hebben dan in de zomer. Dit omdat de temperaturen in de winter lager zijn, en de banden dus minder snel uitzetten.

Uitzetten betekent dat de spanning hoger wordt. Logisch dus, dat in de zomer de spanning lager gehouden wordt. Een thermodynamisch proces zorgt voor een verband tussen druk en temperatuur.

Minder grip geeft gevaarlijke situaties

Als een autoband een te hoge of juist een te lage bandenspanning heeft, wordt het contact op het wegdek minder, wat zorgt voor minder grip. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Als het contact op het wegdek niet optimaal is, is een band niet in staat oneffenheden in de weg op te vangen. Effecten als een hogere rolweerstand en een hoger brandstofverbruik liggen op de loer.

Als men eerlijk is, laat bijna niemand elke twee weken de bandenspanning controleren, tijd voor een rondje garage dus. Zelf de bandenspanning meten kan natuurlijk ook bij een benzinestation of met een bandenspanningsmeter thuis, maar realiseer dan wel dat je de optimale spanning eerst opzoekt.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl