Waar moet ik op letten wanneer ik nieuwe banden koop?

winterbanden-zomerbanden-verschil

Wij komen regelmatig klanten tegen die zich niet realiseren hoe belangrijk de banden van hun auto zijn. Wij waarschuwen dan ook altijd: ‘Banden zijn essentieel voor een veilige deelname aan het verkeer!’
Autobanden vormen immers het enige contact van de auto met de weg. De banden van je auto zorgen dat deze kan bewegen en jou van A naar B kan brengen. De motor van je auto brengt zijn krachten over op de banden, die snel moeten kunnen accelereren en nog sneller moeten kunnen remmen.
De aanschaf van de juiste banden is dus heel belangrijk. Hier geven we je een paar tips waar je op moet letten wanneer jij nieuwe banden gaat kopen.

1) Mogelijke maximale snelheid

Voor elke band is een speed rating vastgesteld. Dat betekent dat is vastgesteld hoe hard een autoband kan gaan. Dit is mede afhankelijk van de auto die je hebt. De fabrikant van de auto geeft je doorgaans aan wat voor een soort band je voor je auto zou moeten kopen.
Als je hard wilt rijden met je auto, dan is het belangrijk om een autoband te kopen die hiervoor geschikt is. Vaak zijn dit zomerbanden en soms all-weatherbanden. Een winterband gaat doorgaans minder snel, maar is natuurlijk wel veel veiliger in winterse omstandigheden.

2) Grootte

Natuurlijk moet je heel goed opletten dat je de juiste grootte band koop. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar gaat toch regelmatig verkeerd.
Welke hoogte en welke breedte geschikt zijn voor jouw auto, wordt altijd duidelijk door de fabrikant van jouw auto aangegeven. Soms kan je wel in de grootte van de band afwijken, maar realiseer je goed dat je auto dan wel anders gaat rijden.

3) Levensduur

Bij de aanschaf van nieuwe banden is het belangrijk om te kijken naar de verwachte levensduur van de banden. Daarbij gaat het dus echt om de kwaliteit.
De bandenfabrikant zal altijd wel een inschatting aangeven, maar het hangt ook af van waar jij de banden voor gebruikt. Rijd je veel op bochtige wegen of moet je veel stijgen en dalen? Dan slijten je banden zichtbaar harder.

4) Extra kwaliteiten

Sommige fabrikanten claimen voor hun auto’s extra kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld een extra korte remweg of extra weinig benzine verbruik. Dit kunnen interessante opties zijn om te overwegen. Maar kijk ook goed naar hoeveel extra de autoband daardoor kost.
Het is dus belangrijk goed te kijken naar wat jij nodig hebt. Over het algemeen zijn all-weatherbanden een aardige middenweg tussen goede performance en levensduur. Maar zomerbanden rijden toch echt goedkoper in de zomer en winterbanden zijn toch echt veiliger in winterse omstandigheden.
Deze speciale eigenschappen zijn zeker de overweging waard wanneer je veel in koud weer moet rijden. Bijvoorbeeld ook op vakantie.

Martin
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl