Zelf je banden verwisselen: 3 stappen

wanneer-banden-wisselen

Veruit de meeste mensen laten in de garage hun banden verwisselen. Dat kan natuurlijk prima, maar als je er een beetje handig in bent scheelt het je tijd en geld als je het zelf doet. In dit artikel een uitleg over hoe je zelf je banden moet verwisselen.

Stap 1: Deels losdraaien van de wielmoeren

De eerste stap is het een beetje losdraaien van de wielmoeren. Dit kun je doen met een kruissleutel, maar vaak zitten de moeren zo vast dat dit bijna een ondoenlijke zaak is. Het is een goed idee om een slagschroevendraaier aan te schaffen. Met een slagschroevendraaier krijg je in een mum van tijd de moeren los zonder daarbij veel kracht te hoeven gebruiken. Doe je het toch met een kruissleutel, dan is het zeker belangrijk dat je de moeren al voor het opkrikken een beetje losdraait, want op de grond gaat dat door de druk namelijk wat makkelijker. Schroef de bouten niet helemaal los, want dat wil je pas doen als de auto een beetje opgekrikt is.

Stap 2: Auto opkrikken

Er is bij de standaarduitrusting van de auto altijd een krik geleverd. Gebruik deze alleen voor het wisselen van één wiel en niet voor het uitvoeren van andere werkzaamheden aan de auto! Daarvoor is namelijk een hydraulische krik, een paar goede steunen (een baby-brug bijvoorbeeld) en houten blokken nodig. De auto moet ten minste 20 cm omhoog worden gebracht en de beste ondergrond is een betonnen vloer die helemaal vlak is.

Om op een baby-brug te rijden moet je eerst de wielen recht zetten. Plaats dan de twee helften van de brug parallel naast elkaar tegen de banden aan. Rijdt er vervolgens in de eerste versnelling op, maar doe dit niet alleen!

Voor het opkrikken van de achterkant van de auto (met achterwielaandrijving en de motor voorin) moet je de krik op het dikke gedeelte van de achteras plaatsen en de steunen onder de wielassen plaatsen.

Voor het opkrikken van de voorkant zet je de krik in het midden onder de dwarsbalk en de steunen onder de ophangarmen. Plaats altijd blokken achter de wielen die nog op de grond staan!

Er vanuit gaande dat je alleen banden wilt verwisselen is de simpele krik voldoende, maar denk eraan dat je hetzelfde proces dan wel 4 keer moet doen! Een keer goed krikken werkt dus wel een stuk sneller. Check sowieso eerst de met de auto bijgeleverde instructies voor het opkrikken van je auto of er speciale zaken van toepassing zijn.

Stap 3: De banden verwisselen

Het meest ingewikkelde gedeelte heb je al gehad. Nu komen we aan bij het daadwerkelijke banden verwisselen. Draai nu de wielmoeren helemaal los en haal het wiel er vanaf. Plaats het nieuwe wiel onder de auto en draai met de hand alvast de wielmoeren wat aan. Krik de auto weer naar beneden. Draai vervolgens de wielmoeren stevig vast met een kruissleutel of (makkelijker en sneller) met een swlagschroevendraaier.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl