De zwaailicht zal je vooral kennen van de brandweer, politie en ambulance voertuigen. Deze voertuigen voeren blauwe zwaailichten in combinatie met een meer tonige hoorn. Het blauwe licht geeft aan dat het een voorrangsvoertuig is. Naast blauw heb je ook de kleuren groen en oranje als zwaailicht. De kleur groen wordt zelden gebruikt. Alleen de Nederlandse ambulances en koninklijke marechaussee mogen de kleur groen voeren in uitzonderlijke situaties.
De kleur oranje is meer voorkomend. Dit zwaailicht geeft aan dat een voortuig afwijkt van de normale voertuigen. Dit zijn elke voorbeelden:
- Een vrachtwagen die breder is dan normaal;
- Landbouwvoertuigen die groter zijn en een andere snelheid rijden;
- Bestelbussen en vrachtwagens die langs de weg staan voor reparatie;
Een oranje zwaailicht geeft dus aan dat het voertuig langzamer rijdt of groter is dan verwacht.
Bevestigen van zwaailichten
Een zwaailicht kun je op twee manieren bevestigen:
Magnetische bevestiging zwaailichten
Via een magnetische bevestiging. Het dak van een auto is gemaakt van staal en is dus geschikt voor een magnetisch bevestiging. De huidige zwaailichten hebben een magneet die je kunt bevestigen op het dak. Zorg er wel voor dat het zwaailicht boven de dak rail uitkomt. Dit zorgt voor het optimale effect. Het voordeel is dat zwaailamp verwijderd kan worden als deze niet in gebruik is
Aan dakrail of ander bevestigingspunt
De tweede manier is het bevestigen van de zwaailamp aan een dakrail of een ander bevestigingspunt. Een zwaailicht is dan permanent aan de auto bevestigd.
Led vs hallogeen
De naam zwaailicht komt het de draaiende beweging in de lamp. De hallogeenlamp draait in de lamp. Zo ontstaat een flitsend en opvallend licht. Hetzelfde flitsende effect kun je nabootsen met een led-lamp. De flitslamp heeft geen bewegende onderdelen meer. Het flitse effect komt van de lamp zelf. Hierdoor is de lamp compacter en betrouwbaarder.
Wetgeving zwaailichten
Op de markt zijn veel flitslampen en zwaailampen te vinden op de markt. Echter is er regelgeving omtrent deze lampen. Blauwe en groene lampen mogen alleen maar gevoerd worden door voertuigen die in de wet zijn opgenomen. Daarnaast moeten de flitsers voldoen aan de ECE R65 wetgeving. Deze wetgeving onderscheidt twee gradaties van lichtsterkte. A1 en A2 zijn voor de oranje lichten. Deze mogen op de meeste voertuigen geplaatst worden. Zonder ECE R65 certificering is de lamp niet toegestaan op het voertuig.