Winterbanden test 1: Verschillende soorten wegdek

winterband-test-wegdek

Soorten winterbanden worden voordat ze in de winkel komen getest op hun kwaliteit. Een groot onderdeel van deze tests zijn de prestaties op verschillende soorten wegdek. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen een doorg wegdek, een nat wegdek, een met sneeuw bedekt wegdek en een met ijs bedekt wegdek.

Voor de ANWB tests worden alle banden voor de test zo’n 500 km ingereden op droog wegdek. Vervolgens worden ze getest op verschillende onderdelen per wegdek-soort. De beoordelingen zijn deels subjectief (hoe ervaart de testrijder het), deels objectief (snelheidsmetingen).

Testen op droog wegdek

Op droog wegdek worden winterbanden getest op het gedrag in de bochten (40%), op de wegligging en gedrag bij rijbaanwisseling (40%) en op het sturen het gedrag en het remmen bij hoge snelheden (20%).

Testen op nat wegdek

Ook op nat wegdek wordt er getest op het remmen (30%), vervolgens wordt er gekeken hoe het gaat met aquaplaning in de lengterichting en in dwarsligging (30%). Aquaplaning houdt in dat er wordt gekeken bij welke snelheid een band gaat glijden op een zeer nat wegdek. De test gaat verder met een test met betrekking tot de wegligging op nat wegdek (30%). Het laatste onderdeel van de test op nat wegdek is een snelheidstest op een natte cirkelbaan. Hoe sneller de auto, hoe beter de band (10%).

Testen op een besneeuwd wegdek

Het remmen wordt getest (40%). Vervolgens wordt er gekeken wat de tractie is tijden shet wegrijden. Deze tractie wordt gemeten bij een gemiddelde trekkracht van 9 en tot 60% slip. (20%). Ten slotte wordt er gemeten wat de zijdelingse grip en tractie is. Hierbij rijdt een auto zo snel mogelijk over een met sneeuw bedekte bergpas (9 – 12% stijging)

Testen op ijs

Het remtestgedeelte omvat nu (60%) van het totaal. De snelheden waarbij hierop getest liggen uiteraard een stuk lager dan op sneeuw, namelijk op 9 tot 20 km/huur.
Op een ijsbaan worden ABS remmetingen uitgevoerd zoals op sneeuw of op nat wegdek maar dan van 20 km/h tot 9 km/h. (Op sneeuw wordt getest op 5 tot 30 km/uur en op nat wegdek op 20 tot 80 km/uur.) De zijdelingse grip is het overige deel van de test. Hierbij wordt er op een cirkelbaan van 18 meter gereden en gekeken hoe snel de auto rondrijdt.

Totaalscore

Winterbanden worden niet alleen getest op verschillende soorten wegdek, maar ook op de brandstofefficiëntie, de duurzaamheid en slijtagevastheid bij de toelaatbare maximum snelheid en op het geluidsniveau dat ze produceren. Vervolgens krijgen ze een score van 1 tot maximaal 5 sterren.
Een band met 5 sterren moet op alle factoren boven een bepaald niveau hebben gepresteerd. Heeft een winterband bijvoorbeeld de voor 5 sterren vereiste score behaald op één na alle onderdelen, dan zal de band geen 5 sterren krijgen, maar minder.