Winterbanden verplicht in Nederland?

winterbanden-verplicht

Er is een onderzoek gehouden onder de automobilisten, hieruit komt naar voren dat één op de drie automobilisten vindt dat je in Nederland verplicht winterbanden moet hebben. Deze gegevens zijn naar voren gekomen uit een enquête welke gehouden is door de Persgroep Advertising in samenwerking met Allsecur autoverzekeringen. Alhoewel het erg belangrijk is, zal de APK keuring niet afgekeurd worden wanneer je geen winterbanden hebt.

Weersomstandigheden in de winter

In de wintermaanden is ruim een kwart van de automobilisten onzeker in het verkeer, dat vergroot de kans op ongelukken. De automobilisten die met winterbanden de weg op gaan geven aan dat ze altijd zeker zijn in de auto. Helaas past 13% van de automobilisten het rijgedrag niet aan in de wintermaanden. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat een derde niet goed weet wat ze moeten doen als er gladde wegen optreden en zij de macht over het stuur verliezen.

Het voorbereiden op een winterse rit is heel belangrijk, maar veel mensen doen dat niet. Uit de enquête blijkt dat één op de vijf mensen zich helemaal niet voorbereidt. Het is belangrijk dat je bijvoorbeeld een warme deken mee neemt in de auto, het kan altijd zijn dat je stil komt te vallen en zo kun je jezelf altijd warm houden.

Thermoskan in de auto

Daarnaast is een thermoskan met heet water ook verstandig om in de auto te zetten. De kans op schade in de wintermaanden is groter, het is glad op de weg, mensen rijden onzeker en als anderen hun rijgedrag niet aanpassen is dat extra gevaarlijk. Je moet in de wintermaanden nou eenmaal langzamer rijden vanwege de kans op gladheid en zeker bij ijzel, hagel en sneeuw moet je extra goed uitkijken, maar ook de natte wegen in combinatie met veel bladeren geven gevaar op gladheid (automobilisten dienen daarom ook extra te letten op fietsers die het met dergelijke weersomstandigheden erg moeilijk hebben op de weg).