Welk land heeft het BY kenteken?

by-kenteken-belarus

Laatst was mijn vriendin onderweg en zag ze een auto met het BY kenteken. Het kenteken viel haar meteen op omdat het bestond uit een witte kentekenplaat en zwarte letters, terwijl je tegenwoordig (op een enkeling na) vooral gele nummerborden tegenkomt. Aan de zijkant stonden de letter BY en daarboven een rood/groen vlaggetje. Ze kon het kenteken niet plaatsen, maar vanuit mijn kennis van landenvlaggen wist ik dat de auto uit Wit-Rusland komt. Om dus meteen antwoord te geven op de vraag: het BY kenteken komt uit Wit-Rusland. Maar waar staan de landcode BY dan voor?

Waar staat de landcode BY voor?

by-kenteken
Duidelijk te zien is de rood/groene Wit-Russische vlag en de letters BY

Deze vraag stelde ik mijzelf omdat ik wel wist dat de kleuren van de vlag moesten corresponderen met Wit-Rusland. In Nederland zeggen we vaak Wit-Rusland, maar in het Engels is dit Belarus. Komen we al dichter bij, maar waar staat de letter Y in het nummerbord BY dan voor?

Het antwoord: Byelarussia of Byelarus

In het Russisch spreekt men van Byelarussia of Byelarus.

Letters op kentekenplaat

De letters op kentekenplaten komen altijd uit de eigen taal. In Nederland gebruiken wij natuurlijk de letters NL, dat staat voor NederLand. Voor ons vanzelfsprekend, maar in het buitenland niet altijd omdat Nederland daar anders wordt geschreven. Neem bijvoorbeeld Finland. Wanneer zij het daar over Nederland hebben dan zeggen ze Alankomaat. Iemand uit Finland kan zich dan natuurlijk ook afvragen waar de letters NL dan vandaan komen.

Vroeger zag je vaak alleen nummerborden met alleen de letters van het land, maar tegenwoordig staat er boven of onder de letters een vlag van het land. Dat maakt het herkennen van het land natuurlijk een stuk makkelijker!

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl