Chiptuning van auto’s: wat houdt dit in?

wat-is-chiptuning

Wanneer je niet helemaal tevreden bent over de prestaties van jouw auto, dan heb je misschien weleens aan chiptuning gedacht. Door chiptuning kun je jouw auto namelijk een stukje sportiever maken. Toch is het wel van belang dat je een beetje achtergrondinformatie hebt over het chiptunen van een auto. Op die manier kun je zonder problemen je auto onder handen laten nemen. Hieronder leg ik je precies uit wat chiptuning is en hoe het juist in zijn werking gaat.

Wat is chiptuning?

Allereerst is het natuurlijk goed om te weten wat chiptuning precies is, voordat je aan je auto gaat sleutelen. Tegenwoordig zijn veel auto’s voorzien van moderne motoren die opgevoerd kunnen worden. Door middel van chiptuning kun je het vermogen van de motor aanpassen, waardoor je auto een stuk harder kan gaan en op die manier meer aankan. Door middel van chiptuning auto zorg je er dus voor dat je auto een stukje sportiever wordt en zorg je ervoor dat het vermogen van je motor wordt opgekrikt. Op die manier kun je binnen no-time weer lekker gaan genieten van je wagen en kun je snel de weg op gaan.

Wat zijn de voordelen ervan?

Chiptuning kan verschillende voordelen opleveren voor jouw wagen. Zoals net al werd benoemd, kun de motor van jouw auto door chiptuning bijvoorbeeld betere prestaties leveren. Denk daarbij aan het behalen van een hogere snelheid of het sneller optrekken vanuit stilstand. Dit kan ervoor zorgen dat je meer plezier beleeft in het rijden, maar dat is niet het enige voordeel van chiptuning. Chiptuning kan er ook voor zorgen dat je een stuk zuiniger gaat rijden. Je hoeft dus minder gauw te stoppen voor een tankbeurt bij het tankstation, waardoor je dus geld kunt besparen.

Chiptuning: waar moet je op letten?

Als je jouw auto wil gaan tunen, is het belangrijk dat je let op een aantal zaken. Daarom hebben we hieronder een aantal belangrijke punten voor je opgesomd waar je op kunt letten als je jouw auto gaat chiptuning.

Doe het bij een professional

Het is goed om te weten dat je chiptuning niet zelf moet gaan toepassen. Het is verstandig om dit over te laten aan een professional. Op die manier weet je zeker dat het goed komt en dat diegene er verstand van heeft. Je kunt bijvoorbeeld met je mooie bolide een kijkje nemen bij ASD Performance. Zij kunnen zonder problemen je auto chiptunen zoals jij het wilt hebben. Op die manier kun je binnen no time genieten van alle voordelen van chiptunen.

Per auto verschillend

Je zult je vast afvragen of iedere auto getuned kan worden. Vrijwel alle auto’s kunnen getuned worden, maar het is wel goed om te weten dat dit niet geldt voor letterlijk alle auto’s die op de weg rijden. Zo moet de software van de motor van de auto het tunen wel kunnen ondersteunen en moet de auto in een goede staat verkeren om de motor een upgrade te kunnen geven. Check dus eerst of het wel mogelijk is om jouw auto te tunen.

Richtlijnen

Toch is het wel goed om te weten dat er nog een aantal richtlijnen zijn voor het gebruik van chiptunen. Het kan namelijk zijn dat je auto een stuk meer geluid gaat maken, dan dat hij voorheen deed. Dit is geen enkel probleem, maar het kan dan geen kwaad om opnieuw door de APK te gaan. Op die manier kun je zonder zorgen de weg op met een auto die helemaal is goedgekeurd. Verder zijn er in Nederland wel bepaalde richtlijnen als het gaat om chiptunen bij je auto. Zo heeft de RDW een aantal eisen opgesteld waar jij je aan moet houden. Als je je aan deze eisen houdt, dan kun je snel genieten van je auto met chiptune.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl