Wat kost een autoverzekering?

Wat kost een autoverzekering?

Wat kost een autoverzekering per maand of per jaar? De kosten van een autoverzekering vertalen zich in een periodieke premie. De hoogte van de premie is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de leeftijd van de verzekerde, postcodegebied, merk en model auto, schadevrije jaren, jaarkilometers en van de gewenste dekking. Daarmee is de vraag wat kost een autoverzekering natuurlijk nog niet beantwoord. Er is dan ook nog een belangrijke factor om rekening mee te houden, namelijk met de verzekeraars zelf. Bij de ene autoverzekeraar betaal je meer of minder dan bij een andere verzekeraar voor hetzelfde type autoverzekering. Elke auto-eigenaar is verplicht een autoverzekering te hebben, vanaf het moment dat je het kenteken overschrijft.

Wat kost een autoverzekering, afhankelijk van je leeftijd?

Ben je een jonge bestuurder dan mag je meer geld uittrekken voor het betalen van de premie van de autoverzekering. Beginnende bestuurders zijn doorgaans jong en lopen volgens de verzekeraars meer risico om schade te laten ontstaan. Dat is een reden dat de kosten van de autoverzekering afhankelijk zijn van je leeftijd. Overigens komt het ook voor dat ouderen meer betalen om reden dat deze groep in het verkeer eveneens risicovoller wordt geacht.

Postcodegebied

Verzekeraars hebben de beschikking over data waaruit blijkt dat er in het ene postcodegebied meer schade ontstaat dan in het andere postcodegebied. Dit is een reden waarom een autoverzekering als je in de Randstad woont meer kost dan wanneer je ergens in Friesland op het platteland woont. Je woonplaats heeft dus invloed op de hoogte van de kosten van de autoverzekering, maar eigenlijk gaat het om het postcodegebied. Het kan dus zo zijn dat als je van de ene wijk naar de andere wijk verhuisd in dezelfde plaats je toch meer kosten kwijt bent aan de autoverzekering. Dat kan zelfs gebeuren als de twee wijken naast elkaar liggen. Het draait dus eerder om het vastgestelde risico in het postcodegebied dan om de woonplaats in het algemeen.

Merk, model en type auto

Wat kost een autoverzekering als je in een boodschappenwagentje rijd en wat betaal je als je in de duurste Mercedes rijdt? De premies lopen hiervoor uiteen, want het merk, model en type vormen een factor die onder andere de hoogte van de kosten voor een autoverzekering bepaalt. Er zijn een aantal kenmerken van voertuigen, waar verzekeraars gebruik van maken om de auto in te schalen in een bepaalde risicoklasse. Het vermogen van de auto speelt een rol net als het gewicht, maar ook de diefstalgevoeligheid en de dagwaarde of nieuwwaarde.

Schadevrije jaren

Waarom kost een autoverzekering minder als je veel schadevrije jaren hebt? Het antwoord hierop spreekt haast voor zich. Als je een verzekerde bent met een groot aantal schadevrije jaren heb je voor de verzekeraar aangetoond geen groot risico te zijn voor het ontstaan van schade. De verzekeraar beloont je nette rijgedrag en uitblijven van claims door met de schadevrije jaren rekening te houden. Je krijgt in dat geval een korting op de kosten van de autoverzekering en die korting kan met het toenemen van het aantal schadevrije jaren steeds verder oplopen.

Jaarkilometers

Wat een autoverzekering kost, is onder meer afhankelijk van het aantal te rijden kilometers op jaarbasis. Rijd je meer kilometers in het verkeer dan loop je simpelweg ook meer risico op schade. De premie ligt dan hoger in vergelijking met een beperkt aantal kilometers per jaar. Bij het aanvragen van een autoverzekering geef je dan ook op wat het te verwachten aantal jaarkilometers is. 

Dekking: WA, WA + beperkt casco of allrisk

De WA verzekering is verplicht voor iedere autobezitter en de premie is het laagst. Je betaalt meer kosten als je voor een dekking met WA + beperkt casco kiest en nog weer meer dan wanneer je een allrisk autoverzekering afsluit. Een WA-dekking voorziet in de vergoeding van schade die anderen lijden en niet in een vergoeding van eigen geleden schade. Dat is dus een groot verschil met de cascodekking die wel voorziet in een vergoeding van schade aan je eigen auto, zoals bij diefstal of brand. Een allrisk verzekering is het duurst, maar dan ben je ook verzekerd voor schade door eigen toedoen. Bijvoorbeeld als je uitwijkt voor een gans op de weg en in de sloot beland.

Aanvullende dekking

Het is bij het afsluiten van een autoverzekering mogelijk om voor aanvullende dekkingen te kiezen. Deze hebben uiteraard invloed op de hoogte van de kosten. Een voorbeeld van een aanvullende dekking is pechhulp, maar je kan ook een inzittenden-verzekering afsluiten als extra module.

Opbouw kosten autoverzekering

De opbouw van de kosten van een autoverzekering bestaat in de eerste plaats uit de premie voor de gekozen dekking. Daarnaast zijn er poliskosten van toepassing om de polis te op te maken. Ook zijn er administratieve kosten om de premie te incasseren die bekend staan als zogenoemde prolongatiekosten. In de opbouw van de kosten zit overigens ook nog een deel assurantiebelasting inbegrepen. Wil je weten wat een autoverzekering kost op basis van jouw situatie? Elke verzekeraar biedt de mogelijkheid om online de premie te berekenen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl