Waar parkeer je je auto veilig als je op vakantie gaat?

car parking

Parkeren voor je vakantie

De auto is het ultieme middel om van a naar b te gaan. Ook voor vakantiegangers is op vakantie gaan met de auto populair. Het is echter zo dat niet iedereen met de auto direct naar de betreffende vakantiebestemming reist. Voor wie het vliegtuig neemt en met de auto naar het vliegveld reist, is parkeren voor de gehele vakantieperiode essentieel. Hier komen een aantal aandachtspunten bij kijken, om zo niet belazerd te worden. Zo kan bijvoorbeeld langdurig parkeren op Frankfurt’s vliegveld opeens goedkoper zijn dan kort parkeren op Düsseldorf’s vliegveld. Aan de andere kant biedt de ene parkeerplek meer veiligheid dan de andere. Het is daarom verstandig om goed te kijken op welk vliegveld je je auto langdurig laat staan. Veiligheid en kosten zijn hierin de twee meest belangrijke criteria.

De parkeerkosten

Parkeerkosten voor zowel langdurig als kortdurig verblijf verschilt enorm per parkeerplek en per vliegveld/stad. De kosten voor lang parkeren op schiphol zijn relatief degelijk met een instapprijs van twee euro per dag. Maar ook het parkeren in Schiphol heeft verschillende levels van luxe. Aan de andere kant kun je ook de kosten van het parkeren compenseren met de kosten van het vliegticket dat je aanschaft. Zo heeft Düsseldorf ten opzichte van Schiphol meer goedkopere vluchten. Dit betekent dat het soms beter kan zijn om in Düsseldorf te parkeren wanneer de totale reiskosten hierdoor goedkoper zijn. 

Er zijn uiteraard ook alternatieven voor het eventueel dure parkeren voordat je op vakantie gaat. Gratis parkeren klinkt tegenwoordig als een schaars iets, maar toch is het bij goed zoeken mogelijk. Bij elk vliegveld zijn ook parkeerplaatsen van andere aanbieders aanwezig in de buurt, waardoor je ook die optie kunt nemen. Om erachter te komen welke parkeerplekken gratis of veel goedkoper zijn kun je apps gebruiken die deze informatie verstrekken.

De veiligheid van de parkeerplek

Naast de kosten weegt de veiligheid van je voertuig ook zwaar mee in het kiezen van de juiste parkeerplek. Zo is Schiphol een betrouwbare en veilige optie, mede dankzij hun steevaste aanwezigheid en het groot aantal bedrijven dat in de buurt zit. De omliggende parkeerplekken bieden waarschijnlijk minder veiligheid voor langdurig parkeren, omdat vliegvelden hier op ingesteld zijn. Op het gebied van veiligheid en je parkeerplek is de keuze voor overdekt parkeren of parkeren in de open lucht eveneens belangrijk. Overdekte parkeerplaatsen zijn meestal beveiligd en lastiger om binnen te dringen.

Handige parkeertips

Er zijn naast de parkeerkosten en veiligheid nog meer tips om van te voren niet bedrogen uit te komen bij het vinden van een parkeerplaats voor je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven dat hoe dichter je bij het vliegveld gaat parkeren, hoe duurder de prijs gaat worden. Daarnaast is het ook handig om te kijken in welke periode je op vakantie gaat. Net zoals de prijs van vliegtickets en/of de prijs van je eventuele verblijf, zullen de kosten voor parkeren bij een vliegveld lager zijn in het laagseizoen dan in de drukke perioden. Ten slotte is het afsluiten van een eventuele verzekering bij het aanschaffen van je parkeerplek niet een verkeerde keuze als je maximale veiligheid wil garanderen. In dit geval zul je bij schade of diefstal niet bedrogen uitkomen door zowel de dader als het betreffende vliegveld.