Wat is een WA verzekering?

Wat is een WA verzekering?

Een WA verzekering is een aansprakelijkheidsverzekering die wettelijk verplicht is voor autobezitters. Koop je een auto dan ben je verplicht om een WA verzekering af te sluiten bij een verzekeraar naar keuze. De verplichting geldt overigens niet alleen voor auto’s, maar voor alle motorrijtuigen. Dit is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Breng jij met je auto schade toe aan een ander dan is de schade verzekerd met een dekking op basis van de WA verzekering. Je eigen schade is niet gedekt, maar daar zijn andere autoverzekeringen voor beschikbaar, zoals met een beperkt casco dekking of allrisk verzekering.

Dekking WA-verzekering

De dekking van een WA-verzekering is verplicht om anderen bescherming te bieden voor de eventuele gevolgen van schade die jij toebrengt. Het gaat overigens wel om schade waar jij verantwoordelijk voor bent en voor aansprakelijk gesteld wordt. Als je door groen licht rijdt en een ander rijdt door rood en komt tegen jouw auto aan dan is de ander verantwoordelijk en aansprakelijk. De WA-verzekering is niet vrijblijvend voor iedereen die in Nederland woont en in het bezit is van een motorrijtuig, maar verplicht. Er vindt dan ook een controle plaats door RDW of voertuigen verzekerd zijn voor de wettelijke aansprakelijkheid. Er staat een boete op die door het CJIB wordt verstuurd als je geen WA verzekering hebt, maar dat wel verplicht is.

Voorbeelden uit de praktijk

Stap je in je auto om weg te rijden van een parkeerplaats, maar raak je daarbij een stilstaande auto? In dat geval is de schade die je toebrengt verzekerd op basis van de WA-verzekering. Zit er hierdoor een deuk in je eigen auto? Dan heb je pech als je geen uitgebreidere autoverzekering hebt. Overigens voorziet een WA-verzekering niet alleen in een dekking van fysieke schade aan auto’s, maar ook aan eventueel letsel dat aan derden wordt toegebracht. Je kan bijvoorbeeld een voetganger van de sokken rijden die halverwege een zebrapad is en die daardoor een been breekt of met ander letsel te maken krijgt. Zo komen allerlei soorten schades voor een vergoeding in aanmerking als jij verantwoordelijk bent en daarvoor aansprakelijk wordt gesteld.

Premie WA verzekering: deze factoren hebben daar invloed op

De hoogte van de premie van de WA verzekering verschilt niet alleen per verzekeraar, maar ook per situatie. Daarom is een autoverzekering vergelijken aan te raden. Jonge autobezitters betalen bijvoorbeeld een hogere premie omdat de verzekeraars het risico op schade groter achten. Er is dan sprake van een premietoeslag. Overigens is deze reden gegrond, want jonge bestuurders tussen 18 en 25 jaar zijn nu eenmaal vaker betrokken bij verkeersongelukken en zelfs vijf keer zo vaak bij dodelijke verkeersongelukken. Er zijn nog meer factoren die invloed hebben op de premiehoogte, zoals het merk en het model auto net als de woonplaats en het aantal te rijden kilometers op jaarbasis. Bij het aanvragen van een WA-verzekering dien je daarom het jaarkilometrage op te geven. Ook het aantal schadevrije jaren heeft invloed op de premiehoogte.

Schadevrije jaren

Rijd je al jarenlang in een auto zonder schade te veroorzaken? In dat geval bouw je steeds meer schadevrije jaren op en kom je in aanmerking voor een aantrekkelijke korting. De premie van de WA verzekering daalt naarmate het aantal schadevrije jaren toeneemt. Misschien heb je wel eens van term bonus/malus ladder gehoord. Dit laddersysteem is te zien als een hulpmiddel om het aantal schadevrije jaren te linken aan een bepaalde korting. Claim je een keer schade via de dekking van de WA verzekering dan daalt het aantal schadevrije jaren. Hierdoor krijg je een lagere korting en moet je dus meer premie voor je autoverzekering betalen.

Uitzondering op verplichte WA verzekering

Hoewel een WA-verzekering verplichte kost is voor autobezitters geldt dat er toch een aantal uitzonderingen op van toepassing zijn. Er zijn mensen die door hun geloof of levensovertuiging geen WA-verzekering willen afsluiten. In dat geval is het mogelijk om als gemoedsbezwaarde een aanvraag in te dienen voor vrijstelling van de WA-verzekering. Overigens dient de gemoedsbezwaarde dan alsnog wel ieder jaar een bedrag te betalen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden. Het is dus geen vrijbrief om zonder kosten onder de premie van een WA verzekering uit te komen.

Wanneer is een WA verzekering voldoende?

De dekking van een WA verzekering is voldoende als je auto minimaal acht, negen of tien jaar oud is. In dit geval weegt de premie van een uitgebreidere autoverzekering vaak niet op tegen de dagwaarde van de auto. Een ruimere dekking dan alleen WA is wel verstandig voor jongere auto’s, maar ook in een aantal andere situaties. Bijvoorbeeld als je iedere dag met je auto naar je werk rijdt of in ander opzicht afhankelijk bent van je auto. Ook als je weinig spaargeld hebt of nog een autolening hebt lopen voor de auto waar je in rijdt, geldt dat een uitgebreidere dekking voor de hand ligt. Bij een hoge dagwaarde van de auto of bij een groot aantal schadevrije jaren kan het eveneens verstandig zijn om de WA verzekering aan te vullen met een uitbreiding. Houd er wel rekening mee dat verzekeringen nooit alles dekken. Heb je bijvoorbeeld een lekke autoband? Dan zul je zelf een nieuwe moeten betalen. 

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl