5 Denkfouten over winterbanden

winterbanden-verplicht

Er bestaan nogal wat hardnekkige misverstanden omtrent winterbanden. Deze misverstanden gaan voornamelijk over het feit dat ze waarschijnlijk niet nodig zijn aangezien ze in Nederland niet eens verplicht zijn. In dit artikel behandelen we vijf denkfouten en ontkrachten deze.

Denkfout 1: Met winterbanden moet je langzamer rijden

Met winterbanden hoef je in principe helemaal niet langzamer te rijden. Als het weer het toelaat kun je prima 130 km/uur halen met je winterbanden. Er zijn zelfs auto winterbanden waarmee je 190 km/uur kan halen. Maar zeg nou zelf: waar heb je dat voor nodig?
Uiteraard, als het hagelt of ijzelt zul je een stuk langzamer moeten rijden, maar op zomerbanden zou je dan nóg langzamer moeten gaan.

Denkfout 2: Ik heb geen winterbanden nodig in Nederland

Hoewel het in Nederland niet verplicht is om met winterbanden te rijden is het ’s winters wel sterk aan te raden om je zomerbanden of all season banden om te ruilen voor winterbanden. Vooral bij ijzel heb je echt veel meer grip op winterbanden dan op wat voor andere banden dan ook. Sommige mensen komen met de opmerking dat er bij gladheid gestrooid wordt en dat winterbanden dan dus niet nodig zijn. Maar er wordt nooit overal gestrooid en ligt er veel sneeuw, dan kan er nooit zoveel gestrooid worden dat je geen last meer hebt van de modderige drap die dan overblijft.

Denkfout 3: Beter nieuwe zomerbanden dan oude winterbanden

Beiden zijn niet geschikt voor een strenge winter. Zomerbanden, hoe nieuw ook, zijn niet gemaakt om optimaal te presteren onder winterse omstandigheden. Je hebt zelfs met nieuwe zomerbanden minder grip op de weg wanneer de temperatuur tot onder de 7 graden Celcius zakt en komt er gladheid bij kijken, dan zul je voelen dat de auto als het ware ‘onder je vandaan glijdt’. Bij oude winterbanden is het profiel waarschijnlijk voor een gedeelte afgesleten, waardoor neerslag slechter wordt afgevoerd en je ook minder grip op de weg hebt. Zorg dus voor goede winterbanden en ga niet een gladde weg op met zomerbanden of slechte en/of oude winterbanden.

Denkfout 4: Ik kan goed rijden, dus ik heb geen winterbanden nodig

Mensen doen over het algemeen aan zelfoverschatting, dus het is ten eerste maar de vraag of anderen het ermee eens zouden zijn dat je goed kan rijden. Daarnaast geldt dat hoe goed je ook kunt rijden, wanneer het erg glad is kan je zo de controle over je auto verliezen en heeft bijsturen, afremmen of juist gas geven geen zin meer.

Denkfout 5: Ik ben goed verzekerd

Het is natuurlijk onzin om te denken dat een goede verzekering een reden is om geen winterbanden aan te schaffen, want een ongeluk voorkom je er niet mee. Daarnaast zijn de regels aan het veranderen en zou het binnenkort zomaar kunnen zijn dat je verzekering je niets vergoed als je geen winterbanden onder je auto hebt wanneer je bij winters weer een ongeluk veroorzaakt.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl