130 km en invloed op autobanden

autobanden-snelheid-invloed

Sinds 1 september 2012 is de snelheidslimiet van 130 kilometer per uur op bepaalde snelwegen ingevoerd. Sinds kort is dit weer teruggebracht naar 130 kilometer per uur tussen 19:00 uur en 06:00 ‘s ochtends. Er zijn veel vragen over de invloed van 130 kilometer per uur rijden en autobanden. Slijten ze sneller door deze hogere snelheden? Of heeft het eigenlijk niet zoveel invloed?

Slijten autobanden door hogere snelheden?

Natuurlijk is het logisch dat auto banden slijtendoor de snelheid van de auto. Uiteraard betekent dit niet dat de autobanden maar een hele korte levensduur hebben als je snel rijdt. Dit hangt namelijk af aan bepaalde factoren. Vooral de buitentemperatuur heeft een grote invloed op autobanden. Als het warm weer buiten is kunnen de banden veel minder hoge snelheden aan, dan als het koeler weer is. Let dus op in de zomer met snel rijden! Als je snelheid te hoog komt kan je zelfs een klapband krijgen. Ook de leeftijd van de autoband speelt een grote rol. Als de band redelijk oud is zal deze aan vervanging toe zijn. Hoge snelheden kan deze dan vaak niet verdragen

Hoe merk ik aan mijn autoband dat hij de snelheid niet aankan?

Eigenlijk is het heel simpel om je autoband te controleren. Het is dan belangrijk om na een snelle rit op de autosnelweg je hand tegen de band aan te leggen. De band moet dan ongeveer dezelfde temperatuur hanteren als je eigen lichaamstemperatuur. Is de band heet, dan kan het zijn dat de bandenspanning veel te laag is geweest voor deze snelheden!

Wat voor invloed heeft de nieuwe maximumsnelheid op mijn autobanden?

In principe hoeft de nieuwe maximumsnelheid geen invloed te hebben op de autobanden. Mits zij een goede bandenspanning hebben, kunnen deze de snelheid gemakkelijk aan. Hou wel rekening met eventuele warme temperaturen! Om de banden zo min mogelijk te laten slijten is het dan misschien verstandiger om je voet iets meer van het gaspedaal af te halen.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl