Wat moet je doen als je kentekenplaat is gestolen?

kenteken-gestolen

Als je kentekenplaat gestolen is, moet je hiervan direct melding maken bij de politie. Je kunt vervolgens bij een door de RDW erkende kentekenfabrikant nieuwe kentekenplaten laten maken. Je hebt hiervoor je identificatiebewijs en het originele voertuigbewijs nodig. Het maken van kentekenplaten duurt meestal niet lang en vaak kun je er op wachten. Het is raadzaam om de kentekenplaten goed vast te (laten) zetten, om een volgende diefstal te voorkomen.

Wat is een duplicaatcode?

Als je nieuwe kentekenplaten voor je auto laat maken, dan zullen deze worden voorzien van een duplicaatcode. Dit zijn kleine cijfers die boven het eerste streepje op de kentekenplaat zijn aangebracht. Afhankelijk van het uitgiftemoment van de kentekenplaten, komt er een 1, 2, of zelfs een 3 of 4 op de kentekenplaten te staan. De cijfers worden ook door flitspalen gezien en op deze manier ben je dus niet aansprakelijk voor overtredingen die met de originele kentekenplaten plaatsvinden.

Wanneer laat je een kenteken schorsen?

Als je langere tijd geen gebruik meer maakt van je auto, dan kun je ervoor kiezen om de verzekering ervan te beëindigen. Je dient dan tevens het kenteken te laten schorsen. Je bent immers wettelijk verplicht om de auto te verzekeren. Als je een kenteken laat schorsen, zul je ook geen wegenbelasting meer betalen. Je kunt een kenteken een jaar laten schorsen en na deze periode de schorsing opnieuw laten verlengen. Wil je meer weten over het schorsen van een kenteken, dan kun je via RDW contactinformatie alles hierover vinden.

Marthijs
Nooit opgegroeid met veel kennis van auto's om zich heen. Heeft zich er zelf in moeten verdiepen nadat hij zijn eerste auto kocht en heeft daardoor Autogids24 opgezet om informatie te delen. Over Autogids24.nl